„Fudbal frends“ uči mlade igrače poštovanju protivnika

0

FOČA – Da fudbal može mnogo pravi primjer je turnir „Fudbal frends“, koji je u maloj sredini uspio da okupi i poveže mlade igrače najvećih klubova sa prostora bivše Jugosdlavije, a kojima ovaj turnir, više od svega, ostaje u sjećanju po duhu prijateljstva, tolerancije i fer pleja, istaknuto je danas na okruglom stolu u Foči.

Osim trenera i igrača klubova učesnika, predsjednika Fondacije „Fudbal frends“ Zorana Avramovića i načelnika opštine Foča Radisava Mašića, okruglom stolu „Fudbal može mnogo“ prisustvovali su i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek, te Vladimir Borković, poznati sportski psiholog i direktor međunarodne organizacije „Strit fudbal vorld“.

Borković, nekadašnji član stručnog štaba mlade reprezentacije Srbije, koja se prije dvije godine okitila titulom šampiona svijeta, ističe da je posebnost ovog turnira upravo izražena u njegovom nazivu.

„Ovdje se najviše aplaudira fer plej potezima, kao što je bilo sinoć kada je igrač `Zvezde` u meču sa `Partizanom`, u povoljnoj situaciji za svoju ekipu, prekinuo akciju. Nagrađen je od publike, što je specifičnost ovog turnira i to je ono što igračima ostaje usađeno kao neka zvezda vodilja u daljoj karijeri“, ističe Borković.

On je podsjetio da su su članovi „zlatnih orlića“ bili i igrači koji su učestvovali na turniru Fudbal frends.

„Siguran sam da i Marko Grujić i Mijat Gaćinović pamte Foču po prijateljstvu i fer pleju i znam da su pričali o tome svojim saigračima, dolazeći tako do ideje dodatnog fer pleja, što donosi i rezultat. To je rezultat koji je više od samog napora pojedinca, nego je to kolektivni duh, kada igrač svojim saznanjima utiče na svoje saigrače i zato su, između ostalog, bili prvaci svijeta“, kaže Borković.

Predsjednik Fondacije „Fudbal frends“ Zoran Avramović naglasio je da je potrebno što više promovisati dobre primjere fer pleja.

„Imali smo primjer u vaterpolu na kraju susreta između Hrvatske i Srbije, a to je pozdrav trenera dvije selekcije. Ponavljanje takvih priča i primjera, kao što je to bilo i u Foči na meču između `Zvezde` i `Partizana`, učiniće život boljim“, rekao je Avramović.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare