Francuski karavan automobila „pežo 205“ i ovog ljeta na Tjentištu

0
Francuski karavan automobila

FOČA – Tjentište i Foča postali su nezaobilazna destinacija francuskim studentima iz organizacije „Jurop rejd“ koji već tradicionalno automobilima „pežo 205“ obilaze zemlje Evrope, pa će i ovog ljeta uživati u ljepotama Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Delegacija „Jurop rejda“ posjetila je danas Foču i u razgovoru sa rukovodstvima opštine, Nacionalnog parka „Sutjeska“ i opštinske Turističke organizacije za 3. avgust najavila dolazak na Tjentište 750 učesnika u 250 automobila.

Ovo je peto izdanje „Vožnje Evropom“, a treći put da su Francuzi odabrali Foču, kao jedinu destinaciju u BiH u kojoj će prenoćiti.

Iz godine u godinu, ova neobična vožnja duga 10.000 kilometara, koja traje 23 dana i prolazi kroz 20 država, ima sve više učesnika.

Prije dvije godine, došlo je 200 Francuza u 65 automobila, a noćili su na fudbalskom igralištu u Foči, dok je prošle godine na Tjentištu boravilo 500 francuskih studenata koji su stigli u 150 vozila.

Benžamin Laidin ističe da u Francuskoj njihova akcija ima veliki odjek, te da su francuski mediji do sada objavili više od 1.000 novinskih članaka, što i jeste njihov cilj – da upoznaju svoje zemljake sa ljepotama evropskih zemalja.

„Sve više medija sa nacionalnom frekvencijom prati ovaj događaj, a nadamo se da će ove godine jedan od naših partnera biti i francuska nacionalna televizija. Na Fejsbuku imamo više od 50.000 pratilaca, a objave imaju doseg veći od milion ljudi“, rekao Laidin.

On je istakao da su srećni što dolaze u Foču, jer im lokalna uprava pruža odličnu podršku, kao i u Nacionalni park „Sutjeska“ za koji je rekao da je, zbog jedinstvene i prelijepe prirode, svim učesnicima jedna od najomiljenijih destinacija.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da su u lokalnoj upravi obradovani činjenicom da su treći put među 20 partnera ove organizacije, i to jedini u BiH.

On je obećao da će Foča i Nacionalni park „Sutjeska“ i ovog puta biti dobri domaćini.

„Ova akcija je veliki doprinos popularizaciji naše turističke ponude i zbog toga smo zahvalni organizatoru što je Foču stavio na listu partnera“, rekao je Mašić kome su Francuzi poklonili veliku poster-razglednicu na kojoj su učesnici „Jurop rejda“ ispisali „Mersi, Foča“.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović podsjetio je da su prošle godine Francuze ugostili u omladinskom kampu, gdje su im uz domaće specijalitete organizovali i rok koncert.

„Sada smo ih pozvali da dođu i prije njihove akcije, da vide ljepote koje Nacionalni park posjeduje, tako da će jedan dio tima doći i prije 3. avgusta“, rekao je Pavlović.

Mladen Mandić iz Turističke organizacije Foča kaže da je „Jurop rejd“ sve popularniji u Evropi, pa će ove godine, osim Francuza, učestvovati i veliki broj mladih iz Italije, Belgije, Španije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments