Fotografijom promovišu prirodne ljepote Foče

0

FOČE – LJubitelji fotografije iz Foče promovisali su prirodne ljepote i turističke potencijale ove opštine na izložbi koju je u Banjaluci organizovala Turistička organizacija Republike Srpske.
Na izložbi, koja traje do 4. oktobra, predstavljene su najbolje fotografije pristigle na konkurs „Jedinstvenost Srpske kroz foto-objektiv“, koji je raspisala Turistička organizacije Srpske povodom 27. septembra – Svjetskog dana turizma.

Od 170 fotografija pristiglih na konkurs, žiri je za izložbu i za štampanje u promotivnim katalozima izabrao 46, a među njima čak 19 fotografija iz Foče.

Nagradu za najbolju pojedinačnu fotografiju na ovom konkursu dobio je Ognjen Davidović iz Foče za fotografiju „Proljeće ispod Maglića“, koja je nastala u rano proljeće.

„Snimljena je ispod Maglića dok je još bilo snijega, a u isto vrijeme se pojavljuje i cvijet šafran, koji prekrije sva polja mimo snijega, pa čak i iznikne iz snijega. Fotografija je jedinstvena jer su na njoj prikazani Maglić, cvijet i snijeg u isto vrijeme“, objašnjava predsjednik stručnog žirija Radojica Ćosović, fotograf i snimatelj iz Foče.

U žiriju su još bili slikar Perica Ivanović i stručnjak za menadžment i marketing Jovo Ateljević, kojima je Ćosović prepustio da donesu konačnu odluku s obzirom na to da je iz istog grada kao i autor najljepše fotografije.

Ćosović je istakao da fočanski kraj raspolaže velikim prirodnim blagom, koje je malo eksploatisano u oblasti fotografije.

„Pješčane piramide, Zelengora, Tara i Drina, imamo šta pokazati i treba još više to da promovišemo. Turistička organizacija Foču stavlja u sam vrh ponude, svjesni kapaciteta, od raftinga na rijekama, pa do planinarenja na Magliću“, istakao je Ćosović.

Osim Davidovićevih, za izložbu su izabrane i fotografije još dvoje Fočaka – akademskog slikara Ane Ćosović i Gorana Milanovića.

Za najbolju kolekciju fotografija nagrađena je Sanja Šupić iz Gacka za fotografije „Priroda Hercegovine“, dok je u kategoriji „Milioni turista, milioni mogućnosti“ nagrađen Oliver Jovanović iz Banjaluke za fotografiju Gospodske ulice.

Specijalno priznanje za poseban doprinos promociji turizma Republike Srpske fotografijom dobila je akademski slikar iz Foče Ana Ćosović, čije fotogafije ovoga puta nisu ulazile u konkurenciju za nagradu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare