Forum mladih talenata okupiće 150 učesnika

0

BANJALUKA – Centar za saradnju sa Srbima u inostranstvu – „SPONA“ danas organizuje prvi Forum mladih talenata iz matice i dijaspore, koji će okupiti oko 150 učesnika.

Trodnevni skup, koji će biti održan u hotelu „Meriot“, okupiće institucije Republike Srpske koje su resorno nadležne za saradnju sa dijasporom te pojedince, organizacije i programe usmjerene na mapiranje, umrežavanje i unapređenje saradnje između matice i dijaspore, saopšteno je iz Centra „Spona“.

Na Forumu mladih talenata iz matice i dijaspore učestvovaće 150 mladih talenata, sa bogatim biografijama, iz Republike Srpske, Srbije i dijaspore, a od kojih je, zbog epidemioloških mjera, oko 100 onlajn učesnika iz 19 država – NJemačka, SAD, Turska, Irska, Holandija, Norveška, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Italija, Švedska, Češka, Slovenija, Austrija, Belgija, Kina, Crna Gora, Grčka i Srbija.

Glavni izvršni direktor Centra za saradnju sa Srbima u inostranstvu Mario Ćumurović rekao je da su u fokusu prvog Foruma mladih talenata iz matice i dijaspore tematska obraćanja učesnika, u toku prvog i drugog radnog dana.

„Programom su planirana i dva panela u okviru kojih će mladi talenti iz matice i dijaspore dati svoj doprinos u procesu prikupljanja ideja, prijedloga i inicijativa te definisanju zaključaka Foruma“, rekao je Ćumurović.

On je dodao da je najvažnije da se čuje mišljenje učesnika jer su njihove biografije bogate, a njihovo znanje, iskustvo, ideje, prijedlozi, kritike, rješenja i inicijative biće značajne za usmjeravanje zaključaka prvog Foruma mladih talenata iz matice i dijaspore.

„Srpski narod na Balkanu i u dijaspori je jedan i nedjeljiv i zbog toga je važno da mladi ljudi razgovaraju o svim temama koje su važne za srpski narod u matici i u svijetu, ali i o potencijalu koji ima saradnja matice i dijaspore za ubrzavanje socio-ekonomskog razvoja“, rekao je Ćumurović.

On je napomenuo da će panelisti i učesnici razgovarati i o institucionalnoj podršci i investicionim potencijalima Republike Srpske i Srbije te o motivisanju dijaspore za prelazak sa procesa slanja finansijskih sredstava i potrošnje u investiranje.

Ćumurović je rekao i da je Forum prilika i da se razgovara o mogućnostima dijaspore u promociji privrednih potencijala matice u inostranstvu, u posredovanju i privlačenju stranih investicija te u povezivanju privrednih subjekata iz matice sa stranim investitorima i partnerima.

Forum mladih talenata iz matice i dijaspore organizuje se kao pripremni skup za treći Forum dijaspore uz partnersku podršku Kabineta predsjednika Republike Srpske, Ministarstva porodice omladine i sporta, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, Balkanskog društva naroda, Unije studenata Republike Srpske i drugih organizacija i institucija iz Republike Srbije, Republike Srpske i inostranstva.

Forum će trajati do srijede, 8. decembra.

(www.palelive.com / Srna / Foto: banjaluka.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare