Formiran Klub mladih u okviru projekta „Mladi u akciji“

0

U Srednjoškolskom centru /SŠC/ Pale formiran je Klub mladih i održana prva edukativna radionica, u organizaciji „Forum teatra“ iz Istočnog Sarajeva, čime je nastavljena realizacija projekta „Mladi u akciji – Razvijanje i sprovođenje programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije“.

„Ovaj projekat podržava opština Pale u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/, koji finansira EU, a sprovodi Razvojni program UN /UNDP/“, rekao je danas Srni direktor „Forum tetra“ Vitomir Mitrić.

Prema njegovim riječima, projekat će biti realizovan u SŠC Pale tokom narednih sedam mjeseci, s ciljem promocije zdravog načina života i podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti kod mladih, kroz edukaciju o temama koje imaju veliki društveni značaj.

Mitrić je pojasnio da Klub mladih predstavlja vannastavni mehanizam za okupljanje mladih s ciljem edukacije, kreativnih motivacionih aktivnosti i sprovođenja akcija i kampanjskih aktivnosti u okviru projekta.

On je dodao da će projekat biti nastavljen nizom edukativnih i kreativnih radionica, kao i video i novinarskih radionica.

Trener vršnjačke edukacije u organizaciji Asocijacije „Iks-ipsilon“ Amer DŽekman predvodi edukativnu radionicu koja je u prvom ciklusu projekta posvećena temama „Rod i pol“, „Šta je nasilje?“ i „Etiketiranje“.

„Ovim temama nismo se bavili samo radi podizanja nivoa znanja mladih o vršnjačkom i rodno zasnovanom nasilju, već i razvijanja njihovih kompetencija, odnosno životnih vještina kao što su vještine prezentovanja, timskog rada i timskog razmišljanja“, rekao je DŽekman Srni.

On smatra da se razvijanjem i sprovođenjem programa suzbijanja maloljetničke delinkvencije može postići više pozitivnih rezultata nego bavljenjem samo jednim pitanjem.

Prema njegovim riječima, značajna karakteristika ovog projekta jeste da je testiran i potvrđen kroz istraživanje i evaluaciju u školama širom BiH.

DŽekman je najavio da će naredne edukativne radionice biti posvećene obradi tema poput zloupotreba psihoaktivnih supstanci i negativnog uticaja narkotika na zdravlje i život mladih.

U okviru video-radionice trebalo bi da nastanu dva kratka dokumentarna filma o temi suzbijanja maloljetničke delinkvencije, tri promotivna jednominutna klipa, kao i reportaža o projektu koja će biti emitovana u TV emisiji „Roditeljski sastanak“.

Tokom novinarske radionice članovi Kluba mladih trebalo bi da savladaju početne vještine pisanja sadržaja za „Fejsbuk“ i objava na drugim društvenim mrežama, ali i da nauče kako da napišu kratke priče o suzbijanju maloljetničke delinkvencije i promovišu zdrave životne stilove.

Udruženje „Forum teatar“ je nevladina, neprofitna organizacija koja teži izgradnji i jačanju civilnih inicijativa i građanskog društva u lokalnoj zajednici na demokratskim i principima tolerancije, te aktivnim i odgovornim zalaganjem u društvenim i kulturnim događajima.

Riječ je liderskoj organizaciji u Istočnom Sarajevu u radu sa mladima, posebno na polju edukacije o nasilju i zdravim stilovima života, s ciljem da se putem istraživanja, edukativnih i kreativnih radionica i medijske kampanje podigne svijest mladih i utiče na promjene u njihovom ponašanju.

Među ciljevima je promovisanje osnovnih vrijednosti rodne ravnopravnosti i zdravih životnih stilova, kao i prevencija nasilja prema ženama i u porodici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare