Fondacija princeze Katarine obilježava 20 godina rada u Srbiji

0

BEOGRAD – Fondacija princeze Katarine Karađorđević obilježava ove godine 20 godina rada u Srbiji, tokom kojih je realizovano više od 250 projekata vrijednih milione evra, saopšteno je iz Kraljevskog dvora u Beogradu.

Već dvije decenije Fondacija princeze Katarine podržava zdravstveni sistem, socijalnu zaštitu i obrazovanje u Srbiji i Republici Srpskoj, pri čemu je posebna pažnja usmjerena na podizanje svijesti o važnosti prevencije raka dojke.

Među raznovrsnom medicinskom opremom – mamografima, ultrazvučnim uređajima ili sekvencerima za testiranje gena na rak, najvažnija je digitalna mobilna mamografska jedinica donirana prije 12 godina Kliničkom centru Niš vrijedna 700.000 dolara, zahvaljujući kojoj je pregledano više od 145.000 žena.

U oblasti obrazovanja i socijalne zaštite, posebna pažnja je posvećena vrtićima, predškolskim ustanovama i školama u Srbiji.

„Tokom pandemije realizovani su projekti vrijedni više miliona evra u kojima je nabavljan medicinski materijal i oprema za zaštitu ljekara i medicinskih sestara, ali i vozila hitne pomoći i drugih neophodnih aparata“, navedeno je u saopštenju.

Osim toga, Fondacija posvećuje posebnu pažnju napretku na polju medicine i zdravstvene zaštite i okuplja najistaknutije domaće i međunarodne stručnjake putem Kraljevskog medicinskog odbora i Kraljevskog odbora medicinskih sestara, kao i Kraljevskog odbora za skrining sluha, koji su osnovani pod pokroviteljstvom princeze Katarine.

Već 11 godina zaredom Fondacija organizuje Konferenciju srpske medicinske dijaspore radi razvoja stručne saradnje i razmjene znanja i iskustava iz prakse u svim oblastima medicine, koja u Srbiju dovodi stotine ljekara iz cijelog svijeta, da stvaraju i unapređuju profesionalne odnose, ali i prijateljstva.

Princeza Katarine je dugi niz godina posvećena humanitarnom radu, a svoju prvu donaciju – sterilnu sobu za hematološke pacijente Univerzitetskoj dečjoj bolnici Tiršova u Beogradu, uručila je još prije 28 godina.

Fondacija princeze Katarine osnovana je u Beogradu u septembru 2001. godine, kako bi nastavila i proširila tradiciju humanitarnog rada započetu 1993. godine u Londonu, kada je osnovana humanitarna organizacija „Lajflajn“.

Danas, pod pokroviteljstvom prnceze Katarine, „Lajflajn“ ima kancelarije u NJujorku, Čikagu, Torontu, Londonu i Atini, koje rade duže od 25 godina, dok je centar svih aktivnosti u kancelariji Fondacije princeze Katarine u Beogradu.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Danas)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments