Fond PIO prikupio više novca nego lani

0

PALE – Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske u prva dva mjeseca ove godine prikupio je 23 odsto više sredstava nego u istom periodu prošle godine, a za prvih 17 dana marta skoro 30 odsto više nego u prvoj polovini ovog mjeseca lani.

– Uprkos krizi koja se sve češće spominje, Fond PIO RS trenutno ne nailazi na probleme u prikupljanju doprinosa, već naprotiv, uspijeva da realizuje ambiciozan plan za 2009. godinu – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Palama direktor Fonda Zoran Mastilo.

Ocijenio je da to jasno potvrđuje da su „zakonski projekti i mjere republičke Vlade u vezi sa pitanjem direktnih poreza značajno doprinijeli tome da naplata doprinosa u 2009. bude još bolja.“

– Naš zadatak je da u ovoj godini održimo dostignuti nivo penzija, na šta nas je obavezala i Narodna skupština RS, te da obezbijedimo redovnost u njihovim isplatama. Za sada sve ide prema planu, optimisti smo i vjerujemo da ćemo ostvariti cilj – poručio je Mastilo.

Osvrćući se na izvještaj o radu Fonda PIO u prošloj godini, koji je pozitivno ocijenila i Vlada RS, Mastilo je rekao da je zaključno sa decembrom u Srpskoj bilo 209.460 korisnika prava na penziju i 301.852 osiguranika.

Prosječna penzija bila je 319 maraka, što je rast od 25,15 odsto u odnosu na 2007. godinu.

– Imajući u vidu činjenicu da je godišnja inflacija bila na nivou od tri odsto, penzije u Srpskoj su lani porasle za 25 procenata, što je apsolutni rekord u jednoj fiskalnoj godini – naglasio je Mastilo.

On je istakao i da su ukupni prihodi od 777 miliona maraka bili veći za 23,52 odsto nego u 2007. godini, dok su istovremeno rashodi bili nešto manji od 764 miliona maraka, od kojih je 98,3 odsto usmjereno u isplatu penzija, a tek 1,7 odsto na isplatu plata zaposlenima u Fondu i sve ostale troškove.

– Iako smo i lani ostvarili snažan iskorak u smislu racionalizacije, ove godine ćemo, u skladu sa odlukama Vlade RS o mjerama štednje, rashode smanjiti za dodatnih deset procenata i troškove poslovanja svesti praktično na minimum – kazao je Mastilo i napomenuo da „to uključuje i smanjenje plata menadžmentu Fonda“.

Rakulj

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj apelovao je juče na sve nivoe vlasti da pomognu penzionerima i ukazao na pogoršanje stanja među ovom populacijom.

– Broj penzionera stalno se povećava, a procentualno se povećava broj onih koji odlaze u penziju prije navršenih potrebnih godina starosti i radnog staža – rekao je Rakulj koji je prisustvovao godišnjoj skupštini Udruženja penzionera Novog Grada.

PIO/MIO

Federalni zavod PIO/MIO je pred kolapsom i vjerovatno će Upravni odbor Fonda morati da donese neke od radikalnih mjera koje podrazumijevaju i obustavu isplate beneficiranih penzija.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare