Fokus: Žica se otpetljava

0

Priča o ugradnji i puštanju u pogon šestorosjeda na Jahorini, koja je nestručno zatalasana sumnjom u posjedovanje licence italijanske kompanije „Lajtner“, pokrenula je novu lavinu, ali ovoga puta političku. Nakon što je „Fokusu“ dugogodišnji sportski radnik i privrednik na ovom području Siniša Vukojčić rekao da se iza cijele priče oko šestorosjeda na OC Jahorina nalaze lokalne vođe SNSD, Risto Jokić i njegova supruga, Snježana Jokić, koja je poslanik u Narodnoj skupštini RS, jer nisu ostvarili svoje ciljeve da Olimpijski centar uzmu pod svoje, počela je da isplivava i prava istina i rat forumaša.

– Oni nastoje svim silama što više da ruše SNSD u Palama, a sada su i nosioci te stranke u ovoj opštini – kazao je Vukojčić, te dodao da su Jokići umiješani i u dovođenje raznih hrvatskih firmi na ove prostore, iako ovdje postoje i srpske firme koje mogu i više da investiraju.

– Ciljevi Jokića bili su da „Jahorinu“ uzmu pod svoju kontrolu, te da stave neku marionetu, kao na primjer Gruju Bjekovića, da vodi Olimpijski centar – kazao je Vukojčić, te dodao da ministar trgovine i turizma, Predrag Gluhaković, nije ništa direktno rekao protiv sadašnjeg rukovodstva OC „Jahorina“.

Ministar je u jučerašnjoj izjavi za „Fokus“ rekao da je zatražio od menadžmenta OC „Jahorina“ da se utvrdi da li italijanska kompanija „Lajtner“ ima sve potrebne licence i sertifikate kako bi bile demantovane glasine koje kruže.

– Nisam zdravo za gotovo prihvatio navode pojedinih medija da je „Lajtner“ ugradio šetorosjede, a da nema nikakvih licenci, te sam zato i zatražio da se ovo ispita – istakao je Gluhaković. Prema njegovim riječima, ne može se ovo pitanje riješiti za 24 časa, nego je potrebno da prođe određena procedura.

– Pošto sam trenutno na putu, van RS, kad dođem u Banju Luku tražiću da se utvrdi o čemu se zapravo radi – zaključio je Gluhaković.

Da je potrebno utvrditi o čemu se zapravo radi zatražio je i OO SNSD Pale, iz kojeg ne žele da komentarišu izjave u našem tekstu, jer, kako kažu, one nemaju nikakvu vezu s ovim opštinskim odborom niti Olimpijskim centrom.

Ovaj OO SNSD ističe da je jedinstven u djelovanju i da poštuje demokratske standarde odlučivanja, a potvrda tome je i podjela članskih karata za 200 novih članova.

– U opisu svojih poslova OO SNSD nema, po zakonu, pravo niti nadležnost upravljanja Olimpijskim centrom, izgradnjom žičara i šestorosjeda, jer je to isključivo nadležnost OC „Jahorina“ s direktorom i organima upravljanja na čelu, pa tako sva pitanja i probleme u vezi s ovim treba uputiti na pravu adresu – navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Izvršnog odbora Opštinske organizacije SNSD, Miroslav Koprivica. U saopštenju se dodaje da je neodgovorno i neprofesionalno i smiješno dovoditi OO SNSD u vezu s izgradnjom šestorosjeda ili problema, ako ih ima.

U tekstu objavljenom u „Fokusu“ ni na jednom mjestu odgovornost za zastoj na šestorosjedima nije locirana na SNSD u Palama, već izvučena pozadina priče koja je, prema riječima našeg sagovornika, potekla od lokalnih vođe SNSD.

Reagovanje da OO SNSD nema po zakonu pravo niti nadležnost upravljanja Olimpijskim centrom demantovala je i sama Snježana Jokić, poslanik u NSRS i supruga Riste Jokića, koji je predsjednik OO SNSD Pale, te rekla za naše novine da je Grujo Bjeković bio prijedlog za direktora OC „Jahorina“ upravo Opštinskog odbora, koji ima svoju kadrovsku politku.

„Majneks“ ima građevinsku licencu

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“, Branko Koroman, demantovao je pisanje u pojedinim medijima da podizvođač radova, firma „Majneks“ iz Pala, nema licencu za obavljanje povjerenih joj građevinskih poslova.

– Na zahtjev Olimpijskog centra licenca je dostavljena, tako da su neosvane spekulacije da se ovako vrijedan poduhvat radi bez potrebne dokumentacije – rekao je Koroman.

Balon

Navodna afera o izgradnji novih šestorosjeda na Jahorini isfabrikovana je i pokrenuta s foruma Turističke agencije VIP, gdje se, danima prije nego što se išta pojavilo u javnosti, pompezno najavljivala medijska kampanja u čijem središtu će se naći rečena tema.

Svako ko posjeduje računar i bar elementarnu informatičku pismenost lako se može uvjeriti u istinitost takve konstatacije.

Ko god je to htio, ili hoće i sada da vidi, mogao je jasno prepoznati namjeru kreatora cijele priče da će objektivne razloge zbog kojh šestorosjedi još nisu u upotrebi iskoristiti za svojevrstan medijski rat. Svjesni činjenice da su mediji, posebno printana glasila, uvijek željni senzacije, da ne kažem krvi i mesa, spekulanti su samo kresnuli šibicu koja je kasnije upalila plamen, koji evo još gori i ne grije nikoga ko živi na i od Jahorine, već, naprotiv, bespotrebno nanosi štetu olimpijskoj planini kao turističkoj destinaciji.

Niko nema ništa protiv toga da se na forumima iznose mišljenja o svim temama, pa i ovoj, ali je više nego očigledno da se u diskusijama pojavljuje organizovana grupa koja duva u isti balon, kojim žele da se dignu iznad ove olimpjske ljepotice ne razmišljajući pritom da li nanose štetu turizmu na Jahorini i ljudima koji od toga žive.

Zakuvalo se pričom o šestorosjedu, a između svakog ispisanog retka se prepoznaje željeni obračun s aktuelnim menadžmentom OC „Jahorina“, odnosno namjera da se ostvareni uspjeh pretvori u neuspjeh i da sve za krajnji rezultat donese kadrovske promjene, odnosno postavljanje marioneta kao vodećih ovog akcionarskog društva.

Niko nema ništa ni protiv da se piše o ulozi aktuelnog rukovodstva OC „Jahorina“ u oblasti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na planini, ali treba imati na umu da je na tom planu konačno pokrenut, pa u dobrom dijelu i urađen, ogroman posao.

Svi poznavaoci ovdašnjih prilika, koji hoće da budu objektivni, znaju da je u posljednjih godinu dana, ili nešto više, na tom planu urađeno više nego od završetka rata naovamo. OC „Jahorina“  je sve do dolaska aktuelnog direktora, Branka Koromana, na tu poziciju, imao tek sudsku registraciju i obavezni deponovani novčani polog, možda nešto još malo osim toga, dok je imovina bila ni na nebu ni na zemlji.

Srđan Šekara – Fokus

(Fokus / foto: Jahorinalive.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare