Fočanski đaci predstavili Slovencima svoje običaje i učili njihove

0
Fočanski đaci predstavili Slovencima svoje običaje i učili njihove

FOČA – Učenici i nastavnici Osnovne škole /OŠ/ „Sveti Sava“ iz Foče predstavili su u Sloveniji, u Šentjerneju kod Novog Mesta, običaje svog kraja na završnoj konferenciji međunarodnog tvining projekta „Šta su ruke naših baka znale“.

Cilj ovog projekta, u kojem su učestvovale škole iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, bio je da učenici prije svega upoznaju kulturu, tradiciju i običaje svog kraja, ali i kulturu i običaje drugih zemalja učesnica.

Učenici OŠ „Sveti Sava“ u proteklih godinu dana, koliko je projekat trajao, proučavali su prošlost Foče, stare zanate i običaje, a ovladali su i nekim od vještina izrade ručnih radova, pa su u okviru radionica pleli, heklali, izrađivali predmete od vunice, koje su izložili na završnoj konferenciji.

U Sloveniju je putovalo 10 učenika, tri nastavnika i direktor škole, a osim što su predstavili rezultate projekta i svoju školu, posebno su se potrudili da predstave i grad iz kojeg dolaze.

Na izložbi posvećenoj projektu, fočanski školarci su dio izložbenog štanda posvetili Foči, a iskoristili su priliku i za podjelu promotivnog materijala Turističke organizacije Foča.

U druženju sa domaćinima đaci iz Foče mogli su da se upoznaju o slovenačkim običajima – učili su njihov folklor, pekli ukrasno tijesto na slovenački način, izrađivali suvenire u obliku šentjernejskog petelina /pijevca/, igrali se tradicionalnih igara.

U školi ističu da su se učenici i nastavnici iz Slovenije vratili puni lijepih utisaka, te da zahvalnost duguju i opštini Foča koja je obezbijedila dio sredstava za prevoz.

U februaru je u okviru istog projekta grupa učenika i nastavnika iz Slovenije boravila u Foči.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments