Foča u martu domaćin vježbe „Drina 2018“

0
Foča u martu domaćin vježbe

FOČA – Velika pokazna vježba spasavanja na vodi Republičke uprave Civilne zaštite pod nazivom „Drina 2018“ biće održana u Foči početkom marta.

Cilj vježbe je da svi sistemi bezbjednosti i spasavanja kojima Republika Srpska raspolaže pokažu spremnost i obučenost kako bi u slučaju vanrednih situacija mogli uspješno da djeluju.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao je danas da će nosioci vježbe biti specijalizovane jedinice Uprave uz podršku lokalnih spasilačkih jedinica i službi.

„To je prilika da se pokaže obučenost naših spasilačkih jedinica koje su spremne da u svakom trenutku pomognu građanima Republike Srpske“, rekao je Međed nakon sastanka sa predstavnicima opštine Foča.

On je podsjetio da Republička uprava Civilne zaštite ima šest spasilačkih timova i jedinica koji su učestvovali u raznim vježbama na prostoru Srpske, BiH i regiona.

„Jedan naš takav RHB tim učestvovao je u vježbi NATO-a u Tuzli, a jedan tim u združenoj vježbi koja je održana u Varaždinu gdje je zajedno sa timovima iz Srbije i Crne Gore činio jedan tim EU“, istakao je Međed.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da će ova vježba biti prilika i da sve lokalne jedinice pokažu sposobnost i brzo djelovanje u posebnim uslovima.

„Dogovorili smo se da sve naše kapacitete kojima raspolažemo stavimo u službu Republičkoj upravi Civilne zaštite i vjerujemo da će uz veliki odziv građana ova vježba zaista pokazati visok nivo obučenosti svih spasilačkih jedinica“, rekao je Mašić.

U Foči nisu rijetke intervencije pripadnika Civilne zaštite i spasilačkih klubova u spasavanju na vodi, ali i na planinama.

Pripadnici Spasilačkog kluba „Volf“, Gorske službe spasavanja, Speleospasilačke službe i Crvenog krsta prošli su brojne značajne obuke, između ostalog, i u zapadnoevropskim zemljama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments