Foča dobila Trg 9. januara

0
Foča dobila Trg 9. januara

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas odluku kojom je plato u Beogradskoj ulici dobio naziv Trg 9. januara.

Istom odlukom određeno je da se prostor ispred Centralnog spomenika poginulim srpskim borcima i civilima iz posljednjeg rata nazove Spomen trg srpskih boraca.

Opštinska Komisija za imenovanje ulica i trgova dobila je više prijedloga da se Trg kralja Petra Prvog Karađorđevića preimenuje u Trg 9. januara, ali je na kraju prihvaćen prijedlog Komisije da prostor ispred najviše fočanske zgrade „Plavog nebodera“ ponese naziv po Danu Republike Srpske.

Iz Komisije su obrazložili da na tom prostoru fočanska omladina na veličanstven način proslavlja Dan Republike, tako da se ovakvo rješenje nametnulo samo od sebe.

Komisija je dobila i prijedloge da se neke od gradskih ulica ili ustanova nazovu po fočanskim brigadama Vojske Republike Srpske, kao i po istaknutim ličnostima iz Foče – Ristu Jeremiću, prvom domaćem hirurgu u BiH, te prvim dekanima Medicinskog i Stomatološkog fakulteta u Foči – Boriši Staroviću i Olgi Blagojević.

Ovi prijedlozi nisu uvršteni u odluku, ali su iz Komisije napomenuli da će biti razmatrani u narednom periodu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodika pokrenuo je inicijativu da u svakoj lokalnoj zajednici u Srpskoj po jedna ulica ili trg dobije naziv „9. januar“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments