Finalizovan program centralne manifestacije

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas finalizovan program centralne manifestacije obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, koja će biti održana na Vidovdan, 28. juna u Andrićgradu.

Predsjednik Organizacionog odbora i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će ova manifestacija biti organizovana zajedno sa vlastima Srbije.

“Biće to impozantan događaj u regionu koji će narednih dana dobiti odobrenje Odbora”, rekao je Dodik.

On je istakao da će ova manifestacija ostvariti svoj cilj, a to je da skrene pažnju na ispravan način o tom istorijskom događaju.

Dodik je naveo da je poznati svjetski režiser Emir Kusturica zadužen za kulturno-umjetnički dio programa.

KUSTURICA: OBILJEŽAVANJE BEZ RATNIH POKLIČA

Proslavljeni režiser Emir Kusturica rekao je danas u Andrićgradu da se na Vidovdan, 28. juna, na centralnoj manifestaciji obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata u gradu od kamena neće slaviti nikakav rat, niti će biti ratnih pokliča.
“Mi ćemo se u programu vratiti stotinu godina unazad i kreirati performans koji će početi u podne sa otvaranjem najljepšeg mozaika na svijetu, gdje će cijela `Mlada Bosna` biti predstavljena na lijevoj strani bioskopa u Andrićgradu”, rekao je Kusturica.

Kusturica je naveo da će publika imati priliku da pogleda dokumentarni film “Dugo putovanje u rat” u režiji Miloša Škundrića i ocijenio da ovo ostvarenje izgleda kao najozbiljniji Bi-Bi-Si-jevi filmovi o ratovima.

Prema programu mainfestacije, biće prikazan performans – rekonstrukcija ubistva Franca Ferdinanda, kao i nelegalno suđenje koje je vođeno protiv Gavrila Principa.

“Na kraju spremamo veliko iznenađenje na Trgu Petra Petrovića NJegoša, gdje će biti katarza obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata”, dodao je Kusturica, ne otkrivajući o čemu je riječ.

Slavni režiser je izrazio nadu da će tog Vidovdana u Andrićgrad doći ljudi koji znaju da je srpski narod doživio svoju emancipaciju u Prvom srpskom ustanku, pa onda u Drugom, te u balkanskim ratovima, a navjeću pobjedu izvojevao je u Prvom svjetskom ratu.

“Na Vidovdan ne želimo da likujemo nego imamo obavezu da obilježimo stazu kojom idemo i sa koje smo počeli slobodno hoditi”, rekao je u Andrićevom stilu Kusturica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments