Filozofski fakultet predstavio promotivne aktivnosti

0

Profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i studenti predstavili su u petak 22. februara niz promotivnih aktivnosti koje će u narednom periodu organizovati u cijeloj Republici Srpskoj radi upoznavanja srednjoškolaca o ovoj visokoškolskoj ustanovi i njenim studijskim programima.

Student Filozofskog fakulteta na studijskom programu Politikologija i međunarodni odnosi Filip Matić kaže da je 150 studenata pokrenulo projekat “Svi zajedno” koji je nastao iz potrebe da se studentski život obogati akademski i zanimljivim sadržajima, a da rezultat bude ostanak mladih na ovim prostorima.

“U okviru projekta prvi put će biti održani `Dani otvorenih vrata` 30. i 31. marta na kojima će maturanti iz svih dijelova Republike Srpske moći da se upoznaju o 17 studijskih programa Filozofskog fakulteta”, rekao je Matić i najavio da će 1. i 2. aprila biti održani i “Dani studenata”.

Student Filozofskog fakulteta Boris Škipina naveo je da je posljednjih godina na Univerzitetu Istočno Sarajevo i na ostalim univerzitetima u regionu prisutan trend opadanja broja upisanih studenata.

“Zato smo došli na ideju da realizujemo ovaj projekat i dovedemo 400 maturanata na Pale gdje ćemo ih u dva dana upoznati o funkcionisanju fakulteta, njegovim kvalitetima i katedrama”, naveo je Škipina.

On je podsjetio da je Filozofski fakultet udaljen svega stotinjak metara od Studentskog doma na Palama u koji je Vlada Republike Srpske uložila 14 miliona KM i koji pruža optimalne uslove boravka i studiranja, sa kvalitetnim smještajem i ishranom.

Škipina je zahvalio rukovodstvu Filozofskog fakulteta i lokalnoj zajednici što pružaju veliku podršku ovom projektu čija će realizacija biti nastavljena i nakon 31. marta.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Vladan Vladičić rekao je da su promotivne aktivnosti u vezi sa upisom studenata počele u oktobru prošle godine i da su uvidjeli da veliki broj maturanata nije bio upoznat o tome koji smjerovi postoje na ovom fakultetu.

“Naša dužnost je da upoznamo srednjoškolce sa svim smjerovima koje mogu studirati na Filozofskom fakultetu. Interesovanje je variralo od grada do grada. Krajem marta će 400 maturanata posjetiti fakultet u okviru manifestacije `Dani otvorenih vrata` i to su ohrabrujući pokazatelji koji govore da će upis ove godine biti znatno bolji nego prethodnih”, naveo je Vladičić.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je da je ova visokoškolska ustanova stub Univerziteta, te da je na proljeće planiran niz aktivnosti koje će obogatiti, ne samo naučnu i kulturno scenu Pala, Istočnog Sarajeva, već i Republike Srpske.

“Studenti su se ove godine uključili u važan segment rada Filozofskog fakulteta, a to je promocija studijskih programa. Prvi put ove godine studenti su skoro samostalno, uz podršku fakulteta, pokrenuli akciju promovisanja ove ustanove da bi se što više mladih zadržalo na ovim prostorima i bila popravljena demografska slika Republike Srpske”, izjavio je Mastilović na konferenciji za novinare.

On je naveo da studenti od oktobra sprovode promotivne aktivnosti, da su obišli sve škole u istočnom dijelu Republike Srpske i upoznali buduće brucoše o studijskim programima i uslovima studiranja na Palama, kao i o smještajnim kapacitetima da bi ih zainteresovali da studiraju na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Mastilović kaže da na Filozofskom fakultetu veliku pažnju posvećuju nastavnom procesu i da pokušavaju, u saradnji sa resornim ministarstvom, da modernizuju neke studijske programe i da mladima ponude nešto novo.

On je najavio će fakultet organizovati brojne manifestacije, koje počinju krajem marta i trajaće do 9. novembra, a biće posvećene obilježavanju 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije. Suorganizatori manifestacija su Bogoslovski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Filozofski fakultet.

Mastilović je rekao da će 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije biti obilježeno uz blagoslov i pod pokroviteljstvom NJegovog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i uz pomoć Republičkog sekretarijata za vjere.

 

Otvaranje Centra za ruske studije 4. marta

Na Filozofskom fakultetu na Palama 4. marta biće otvoren Centar za ruske studije koji će obuhvatati sve segmente saradnje i izučavanja u oblasti ruskog jezika i kulture, rekao je danas dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović.

“Cilj Centra jeste popularizacija ruskog jezika koji sve više gubi svoje mjesto u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj i njegovo mjesto se ustupa nekim drugim jezicima”, rekao je Mastilović na konferenciji za novinare na Palama.

Mastilović je naveo da su uložili brojne napore na promociji ruskog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu, učinili velike napore da studentima obezbijede kvalitetnije studije ruskog jezika, te su iz tog razloga uspjeli da angažuju po prvi put lektora koji dolazi iz Rusije.

“U toku je proces pribavljanja neophodne dokumentacije za njegov rad i boravak na ovim prostorima”, istakao je Mastilović.

Prema njegovim riječima, značajnu pomoć imaju od ambasade Ruske Federacije u BiH i Ruskog humanitarnog centra u Srbiji koji će na kraju i finansirati boravak ruskog lektora.

Mastilović smatra da je jako bitno i sa drugih aspekata da njihovi kontakni i veze sa Rusijom i Ruskom Federacijom budu nastavljene u narednom periodu.

“Značajan korak u tome biće otvaranje Centra za ruske studije i prilika da se svi upoznaju o aktivnostima koje će sprovoditi”, rekao je Mastilović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments