Filmski program povodom Dana pobjede nad fašizmom

0

Kinoteka Republike Srpske, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, povodom Dana pobjede nad fašizmom, organizuje specijalni filmski program pod nazivom „Vrijeme stradanja i pobjede“, koji će biti održan u Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Palama od 11. do 13. maja ove godine.
U okviru programa biće prikazani rijetko viđeni potresni filmski dokumenti o ustaškom zločinu genocida i stradanju nedužnog srpskog stanovništva (mahom žena, djece i staraca) u zloglasnom koncentracionom logoru Jasenovac, gdje je prema procjenama stručnjaka u periodu od 1941. do 1945. godine ubijeno oko 700 000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma. Takođe, biće prikazani i filmski materijali sovjetske produkcije o prvim velikim pobjedama nad fašističkim snagama kao i prvi dugometražni sovjetsko-jugoslovenski igrani film, snimljen neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, decenijama zabranjen za prikazivanje i nepoznat široj javnosti.  Projekcije počinju u 19.00 časova.  

U srijedu, 11. maja na programu je sovjetski dokumentarni film iz 1942. godine „Slom njemačke vojske kod Moskve“ u režiji Leonida Varlamova i Ilje Kopaljina, sniman od oktobra 1941. do januara 1942. godine, u vrijeme najžešćih borbi za odbranu Moskve. Odluku o snimanju filma donio je Staljin lično, a u snimanju je učestvovalo 15 ratnih snimatelja. Film je  prikazan već u februaru 1942. godine i dobio Staljinovu nagradu, a 1943. godine, u verziji prilagođenoj za američku publiku i pod nazivom „Moskva zadaje završni udarac“, film je osvojio Oskara u kategoriji dokumentarnog filma.

U četvrtak, 12. maja na programu je sovjetsko-jugoslovenski igrani film „U planinama Jugoslavije“ iz 1946. godine, snimljen takođe po Staljinovom naređenju i s namjerom da se prikaže zajednička borba Sovjeta i jugosloslovenskih partizana. Angažovani su najbolji sovjetski reditelji i direktori fotografije; režija je povjerena čuvenom sovjetskom reditelju Abramu Romu, a snimanje Eduardu Tisi, jednom od pionira sovjetskog filma i dugogodišnjem saradniku najpoznatijeg sovjetskog reditelja Sergeja Ejzenštajna.

Snimanje filma započelo je u maju 1945. godine, neposredno nakon završetka ratnih operacija; sniman je na atraktivnim lokacijama od Zagreba, preko Mostara i Dubrovnika do Beograda, uz učešće sovjetskih i jugoslovenskih glumaca. Josipa Broza igra sovjetski glumac Ivan Bersenjev, a u filmu igraju i jugoslovenski glumci Vjekoslav Afrić, Bojan Stupica, te prvi put na filmu Miša Mirković i Olivera Marković.

Premijera filma bila je 1946. godine u Moskvi, a u Beogradu je prvi put prikazan 21. aprila 1947. godine, međutim, bez nekog naročitog uspjeha. Tito nije bio zadovoljan kako je prikazana uloga partizana, niti kako je ruski glumac Bersenjev prikazao njegov lik, pa je film, nakon Rezolucije Informbiroa, završio u bunkeru i više nije prikazivan.

U petak, 13. maja na programu su dokumentarni filmovi jugoslovenske produkcije koji donose potresna svjedočanstva o stradanjima u zloglasnom ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac. Kosta Hlavati i Gustav Gavrin autori su prvog dokumentarnog filma o Jasenovcu, najvećem stratištu na prostoru bivše Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Film „Jasenovac“ snimljen je već 1945. godine, neposredno nakon oslobođenja, na osnovu materijala zaplijenjenih u njemačkim i hrvatskim arhivima. To je ujedno i prvi dokumentarni film snimljen u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata.

Slijedi film priznatog dokumentariste Suada Mrkonjića „Djeca iz pakla“ iz 1967. godine, posvećen djeci Kozare i Vijetnama. Na kraju, biće prikazan dokumentarac jednog od najpoznatijih srpskih dokumentarista Krsta Škanate iz 1992. godine „Gospa – Kraljica Hrvata„, u kojem iskusni reditelj, sa vremenske distance od 50 godina, znalački ispituje korijene i uzroke ustaških zločina.

Ovaj dio programa realizuje se uz prodršku Jugoslovenske kinoteke, koja je Kinoteci Republike Srpske ustupila vrijedne filmske materijale za prikazivanje u Republici Srpskoj.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare