Filmoteka u znaku čuvene britanske komičarske trupe – Monti Pajton

0

Kinoteka Republike Srpske organizivaće u ponedjeljak i utorak, 7. i 8. juna, na Palama Filmoteku posvećenu britanskoj komičarskoj trupi – Monti Pajton.

Monti Pajton /popularno nazivani i Pajtonovci/, bili su britanska nadrealna komičarska trupa koja je osmislila televizijski šou „Leteći cirkus Montija Pajtona“, prvi put emitovan na Bi–Bi–Siju 1969. godine.

„Leteći cirkus Montija Pajtona“ osmislili su i odigrali Grejem Čepman, DŽon Kliz, Teri Gilijam, Erik Ajdl, Teri DŽons i Majkl Pejlin.

U razmaku od 1971. do 1983. godine snimili su pet filmova – „A sada nešto sasvim drugačije“, „Monti Pajton i Sveti gral“, „Žitije Brajanovo“, „Monti Pajton u Holivudu“ i „Smisao života“.

Prvo veče Filmoteke, na programu je film „Žitije Brajanovo“, koji je nastao slučajno, saopšteno je iz Kinoteke Srpske.

U utorak 8. juna, na programu je posljednji film Pajtonovaca – „Smisao života“ iz 1983. godine i sa ovim filmom oni se približavaju strukturi „Letećeg cirkusa“.

Fenomen „Pajtonovaca“ se iz televizijskog šoua razvio u nešto mnogo veće i po obimu i uticaju – uključujući pozorišne komade, filmove, knjige, muzičke albume i mjuzikle. NJihov uticaj na komediju se često poredi sa uticajem „Bitlsa“ na muziku. NJihov skeč-šou se danas smatra ključnim momentom u evoluciji televizijske komedije.

Filmoteka će se održati u bioskopu Kulturnog centra Pale sa početkom u 19.00 časova.

Ulaz za publiku je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare