“Filmoteka” posvećana glumici Meril Strip

0

Kinoteka Republike Srpske organizovaće od sutra dvodnevnu “Filmoteku” posvećenu jednoj od najpriznatijih glumica holivudskog i svjetskog filma – Meril Strip.

U saopštenju iz Kinoteke se navodi da će na programu biti tri filma iz bogatog opusa slavne glumice i to “Žena francuskog poručnika” iz 1981. godine, “Kuća čudnih duša” iz 1993. i “Mama mia” iz 2008. godine.

Sutra će biti prikazan britanski igrani film “Žena francuskog poručnika” režisera Karela Rajsa. Scenario je zasnovan na istoimenom romanu DŽona Faulsa, u adaptaciji Harolda Pintera.

Glavne uloge igraju Meril Strip i DŽeremi Ajrons. Za ulogu u ovom filmu Meril Strip je osvojila “Baftu” i “Zlatni globus”, a bila je i nominovana za Oskara.

U srijedu, 19. februara, biće prikazan film “Kuća čudnih duša” snimljen prema istoimenom romanu čuvene čileanske književnice Izabel Aljende, koji opisuje život jedne aristokratske porodice u Čileu tokom Pinočeove diktature 1970. i 1980. godina.

Osim Meril Strip, u filmu igraju brojne holivudske zvijezde poput DŽeremi Ajronsa, Vinone Rajder, Antonia Banderasa, Vanese Redgrejv…

Režiju potpisuje poznati danski režiser Bili August. Film je snimljen na engleskom jeziku u koprodukciji NJemačke, Danske i Portugala.

Poslednje večeri, u četvrtak, 20. februara, na programu biće prikazan film “Mama mia” iz 2008. godine, snimljen prema popularnom mjuziklu koji je baziran na pjesmama čuvene švedske pop – grupe “Aba”.

Film koji je snimljen u Grčkoj na idiličnim sunčanim lokacijama donio je najveću bioskopsku zaradu za Meril Strip.

“Filmoteka” će biti održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta na Palama, s početkom u 19.00 časova. Ulaz na projekcije filmova je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Postavi komentar

  Pretplatite se  
Obavjesti me o