Filmoteka: Novi ciklus filmskih klasika na programu od 23. do 25. aprila

0

Filmski klasici “Tramvaj zvani čežnja” Elija Kazana iz 1951, “Odavde do vječnosti” Freda Cinemana iz 1953. i “Ko se boji Virdžinije Vulf” Majka Nikolsa iz 1966. godine biće na programu “Filmoteke”, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 23. do 25. aprila u Palama.

I ova “Filmoteka” posvećena je ciklusu “Literatura i film”, pa će se na programu naći tri izvanredna, višestruko nagrađivana holivudska ostvarenja koja su zapravo filmske adaptacije istoimenih književnih djela Tenesi Vilijemsa, Džemsa Džonsa i Edvarda Olbija.

Program će biti održan u Art galeriji “G 3” u Palama, sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan. (Art galerija “G 3” se nalazi iza kafića “Amfora”).

U srijedu, 23. aprila biće prikazan film “Tramvaj zvani čežnja” iz 1951. godine, snimljen prema istoimenoj drami Tenesi Vilijamsa, za koju je pisac 1948. godine dobio uglednu Pulicerovu nagradu. Film, kao i čuvenu njujoršku pozorišnu predstavu nekoliko godina ranije, režirao je Elija Kazan, proslavljeni američki reditelj grčkog porijekla, jedan od osnivača uticajnog njujorškog “Actors Studio”.

Ovo je svakako najpoznatija i najbolja verzija vešestruko nagrađivanog filmskog klasika, sa Marlonom Brandom, Vivijen Li, Kim Hanter i Karl Maldenom u glavnim ulogama. Film je osvojio četiri oskara, a nominovan je u 12 kategorija. Brando je jedini od četvoro glumaca koji nije dobio oskara, iako se upravo njegova uloga Stenlija Kovalskog smatra jednom od najuticajnijih u istoriji američke kinematografije. Film je uvršten na listu 100 najboljih američkih filmova Američkog instituta za film.

Druge večeri “Filmoteke” biće prikazan film Freda Cinemana “Odavde do vječnosti” iz 1953. godine sa Bertom Lankesterom, Montgomerijom Kliftom, Frenkom Sinatrom, Deborom Ker i Donom Rid u glavnim ulogama.

U pitanju je adaptacija čuvenog romana američkog književnika Džemsa Džonsa, višestrukog dobitnika Pulicerove nagrade i brojnih drugih priznanja. Film se bavi životima američkih vojnika stacioniranim na Havajima, nekoliko mjeseci prije japanske invazije na Perl Harbur, što će označiti i ulazak SAD u Drugi svjetski rat.

U anketi Amričkog filmskog instituta iz 1998. godine ovaj film je zauzeo visoko 52 mjesto. Od 13 nominacija, osvojio je osam oskara, te zlatni globus, posebnu nagradu u Kanu kao i brojna priznanja američke filmske kritike.

“Ko se boji Virdžinije Vulf”, čuvena filmska adaptacija istoimenog pozorišnog komada Edvarda Olbija, u režiji Majka Nikolsa iz 1966. godine na programu je u petak, 25. aprila.

Okosnicu filma čini bračna drama između ciničnog, ozlojeđenog univerzitetskog profesora Džordža i njegove supruge alkoholičarke Marte, koja se ne snalazi u procesu starenja. Nezadovoljni supružnici, potpomognuti alkoholom, kroz stalne psihičke duele ne libe se da pred slučajnim gostima (mladi bračni par) pokažu sve frustracije svog dvadesetogodišnjeg braka. Glavne uloge tumače Elizabet Tejlor i Ričard Barton, dok mladi bračni par igraju Džordž Sigal i Sendi Denis.

“Šokantna crna komedija”, adaptirana na osnovu Olbijeve “skandalozne drame”, kako je kritika šezdesetiih godina prošlog vijeka ocijenila ovaj film, teško da će za današnjeg gledaoca biti šokantna jer su se u međuvremenu promijenile društvene norme.

I pored kontraverzi koje je izazvao u tadašnje vrijeme, film je imao čak 13 nominacija za oskara, a osvojio ih je pet, uključujući i drugog oskara u karijeri Liz Tejlor. Film je osvojio još 20 drugih nagrada.

Producent filma Varner Bros (Warner Bros) namjeravao je da angažuje Beti Dejvis i Džejmsa Mejsona za glavne glumce, ali se ipak opredijelio za tada poznati bračni par Tejlor-Barton, zbog medijske popularnosti njihove turbulentne veze, što se pokazalo isplativim. Liz je za ulogu Marte dobila honorar od milion dolara, a Barton 750. 000 dolara, s tim što je njihov honorar uvećan za dodatnih 10 procenata od prodaje filma, tako da su oni u ovom filmu zaradili blizu šest miliona dolara.

Jadranka Pandurević, urednik programa Kinoteke Republike Srpske

(www.palelive.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments