Filmoteka: Ciklus ruskog (sovjetskog) filma

0

Filmovi iz šezdesetih i sedamdsetih godina sovjetske kinematografije „Balada o vojniku“ Grigorija Čuhraja, „Ivanovo djetinjstvo“ Andreja Tarkovskog i „Boja nara“ Sergeja Paradžanova biće na programu „Filmoteke“ koju Kinoteka Republike Srpske organizuje na Palama od 6. do 8. oktobra ove godine.

U utorak, 6. oktobra biće prikazan Čuhrajevljev film „Balada o vojniku“, snimljen 1959. godine, sa Vladimirom Ivašovim i Žanom Prohorenko u glavnim ulogama. Iako smješten u ratni kontekst, u vrijeme Drugog svjetskog rata, film nije primarno ratni, to je balada o patriotizmu, herojstvu i ljubavi. Film je osvojio nekoliko uglednih međunarodnih nagrada – specijalnu nagradu na festivalu u Kanu 1960, BAFTA nagradu za najbolji film 1962. godine i nominaciju za Oskar za najbolji originalni scenario 1962. Scenaristi filma Grigorij Čuhraj i Valentin Ežov dobili su i Lenjinovu nagradu 1961. godine.

Druge večeri na programu je „Ivanovo djetinjstvo“ (1962), prvi igrani film Andreja Tarkovskog, jednog od najpoznatijih ruskih filmskih umjetnika, po mnogima i jednog od najuticajnijih reditelja u istoriji svjetske kinematografije.

Film se temelji na romanu „Ivan“ Vladimira Bogomolova iz 1957. godine, djelimično inspirisanog autorovim iskustvom vojnog obavještajca u Drugom svjetskom ratu. Dvanaestogodišnji Ivan (tumači ga Nikolaj Burljajev), čija je porodica ubijena na početku njemačke invazije, zahvaljujući svom malom rastu i neupadljivoj pojavi, neopaženo prelazi liniju fronta i obavlja obavještajne zadatke za Sovjete. Snažnim kontrastima između brutalne ratne stvarnosti i dječačke nevinosti, Tarkovski je ovim filmom razbio sovjetske tabue u prikazivanju ratnih zbivanja. Film je postigao veliki uspjeh osvojivši Zlatnog lava u Veneciji, a istovremeno i veliku gledanost u sovjetskim bioskopima. Kitika ga je ocijenila kao „jednim od najspektakularnijih debija u istoriji filma“. Reputacija ovog filma godinama je samo rasla, čemu su značajno doprinijeli i reditelji Ingmar Bergman i Sergej Paradžanov, koji su ga označili kao remek-djelo i uzor za vlastiti filmski opus.

Na kraju, u četvrtak 8. oktobra biće prikazan film „Boja nara“ Sergeja Paradžanova, jednog od najmaštovitijih svjetskih filmskih stvaralaca i svakako najblistavijih filmskih talenata sovjetske epohe, često osporavanog, optuživanog za dekadenciju, zabranjivanog i hapšenog od sovjetskih vlasti.

Film „Boja nara“, snimljen 1968. godine smatra se remek-djelom koje pripada žanru filmske poezije; sastoji se od nekoliko minijatura u koje je prenijet duhovni svijet srednjovjekovnog pjesnika Sajat Nove, koji je pisao na jermenskom, gruzijskom i azerbejdžanskom jeziku. Poznato je da je Paradžanov inspiraciju za svoje filmove pronalazio u gruzijskim, jermenskim, ukrajinskim i azerbejdžanskim bajkama, legendama i običajima.

U SSSR- u film je prikazivan samo 1973. godine, ali tek nakon što je Paradžanov pristao da ga preradi u biografski film. Ubrzo, nakon hapšenja Paradžanova i odvođenja u zatvor, film je skinut sa repertoara. Film je prošle godine prikazan u proslavljenom Filmskom muzeju u Moskvi, u okviru velike retrospektive povodom obilježavanja 90. godišnjice od rođenja Paradžanova (1924- 1990).

„Filmoteka“ će biti održana u Art galeriji „G 3“ u Palama. Projekcije počinju u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare