Film „Upoznajte Kornelija“ povodom Dana evropskog nasljeđa

0

Kinoteka Republike Srpske organizovaće povodom Dana evropskog nasljeđa u četvrtak, 5. septembra, na Palama poseban filmski program u okviru kojeg će biti prikazan igrano-dokumentarni film posvećen prvom srpskom školovanom kompozitoru Korneliju Stankoviću.
Riječ je o filmu „Upoznajte Kornelija“, čiji će autor Ilija Gajica učestvovati u programu.

Program će početi u 20.00 časova u amfiteatru Ekonomskog fakulteta na Palama, a ulaz je besplatan, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Gajica je autor još nekoliko dokumentarno-igranih filmova o srpskim kompozitorima – Stevanu Hristiću i Stanislavu Biničkom.

Iz Kinoteke ističu da je način na koji Gajica obrađuje teme iz srpske muzičke tradicije inovativan i zanimljiv, te podjednako prilagođen za sve uzraste.

Film „Upoznajte Kornelija“, kako se navodi, svoj vizuelni izraz pronalazi u nježnoj i razigranoj muzici kompozitora Kornelija Stankovića, jednog od utemeljivača srpske kulture i umjetnosti.

„Koristeći arhetipske zaplete bajki, ali i popularnih naučno-fantastičnih filmova, ova priča pokušava da stvaralaštvo umjetnika učini vanvremenskim i ukaže na to da je umjetnost jedini ispravan način za čuvanje nacionalnog identiteta“, dodaje se u saopštenju.

Dani evropskog nasljeđa, kao zajednički program Savjeta Evrope i Evropske komisije, obilježavaju se širom starog kontinenta tokom septembra od 1999. godine različitim manifestacijama koje imaju za cilj da javnost upoznaju o vrijednostima svake vrste nacionalnog nasljeđa.

Osnovna zamisao projekta je zbližavanje stanovnika Evrope kroz bolje razumijevanje sopstvenog kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Obilježavanje Dana evropske baštine u Republici Srpskoj počelo je 2008. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, s ciljem podizanja svijesti o značaju i važnosti očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i raznovrsnosti kulturnih izraza.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare