Festival „Prvi kadar“ od 28. do 31. oktobra

0

ISTOČNO SARAJEVO – Osmi međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ pod motom „Bez cenzure!“ biće održan od 28. do 31. oktobra u Istočnom Sarajevu, u organizaciji „Forum teatra“, izjavio je danas direktor „Forum teatra“ Vitomir Mitrić.

On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevi istakao da je „Prvi kadar“ najobuhvatniji filmski festival u Republici Srpskoj, a po svojoj koncepciji „jedinstevni art događaj“ i u Srpskoj i BiH.

Umjetnički direktor i selektor festivala „Prvi kadar“ Aleksandra Mitrić – Štifanić istakla je da se ovogodišnjim motom festivala „Bez cenzure!“ želi skrenuti pažnja na značaj slobodnog umjetničkog izraza u dokumentarnoj i igranoj formi.

Prema njenim riječima, ove godine zainteresovanost autora za učešće na festivalu premašila je sva očekivanja, tako da je stručni žiri od više od 500 prijavljenih filmova iz oblasti dokumentarnog i kratkog igranog filma odabrao filmove iz 20 zemalja.

„Biće prikazani filmovi iz Izraela, Italije, Njemačke, Austrije, Engleske, Danske, Brazila, Kube, Argentine, Španije, Rusije, Portugala, Francuske, Grčke, Bugarske, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Republike Srpske i Federacije BiH“, precizirala je Štifanićeva.

Ona je navela da će u takmičarskom programu festivala biće prikazano 40 filmova u sedam selekcija – Eks Ju u fokusu /dugometražni dokumentarni/, Eks Ju kratki /kratki igrani/, U fokusu /međunarodni dokumentarni/, Kratke priče /međunarodni kratki igrani/, ART kratki /međunarodni kratki igrani/, Studentski dokumentarni i Studentski kratki igrani.

Štifanićeva ističe da je selekcija studentskih igranih filmova od ove godine međunarodna, kao i da će filmove ocjenjivati dva žirija.

Prema njenim riječima, žiri će imati veoma težak zadatak da izabere najbolje među najboljim, koji će se i ove godine takmičiti za prestižne umjetničke nagrade Gran pri „Stećak Kneza Pavla“ za najbolji film u kategorijima dokumentarnog i kratkog igranog filma u domaćoj i međunarodnoj slekciji.

Filmovi u kategorijama studentski takmičiće se za filmsku klapu, simbol „Prvog kadra“.

Na otvaranju Festivala biće upriličena multimedijalna izložba „Sonja Savić, devojka iz grada“, autora Predraga Živkovića, u postavci Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka.

Festival će biti otvoren pretpremijernim prikazivanjem dugometražnog dokumentarnog filma „Milica“, reditelja Dragana Elčića. Riječ je o filmu koji će premijerno biti prikazan na ovogodišnjem beogradskom „Festu“.

Na „Prvom kadru“ biće premijerno u Srpskoj prikazani i dugometražni dokumentarni filmovi „Lauš“ Branke Bešević – Gajić i „Drugi susret“ Željka Mirkovića, koji je ove godine bio nominovan za Oskara u kategoriji dokumentarni film.

Republiku Srpsku na Festivalu će u selekciji Eks Ju u fokusu predstavljati dokumentarni film „Dah života“, čiji je autor Snježana Brezo, u produkciji RTRS-a.

U okviru Festivala, osim takmičarskog programa, biće organizovane specijalne projekcije, projekcije animiranih filmova Asife BiH i međunarodne Asife, dječiji program Kids fest, te revijalni program „Dođi u bioskop!“.

„Značajan doprinos razvoju domaće kinematografije, kroz organizovane posjete filmskim projekcijama i obrazovanje filmske publike kroz master predavanja i razgovore sa rediteljima, Festival ostvaruje putem večernjeg programa ‘Dođi u bioskop!’, čiji je cilj promocija domaćih igranih filmova mladih autora i povratak publike u bioskope“, naglašava Štifanićeva.

Ove godine će premijerno u Istočnom Sarajevu biti prikazani i filmovi domaćih mladih autora: „Mamula“ Milana Todorovića, „Varvari“ Ivana Ikića i na zatvaranju festivala igrani film „Mali Budo“ Danila Bećkovića, a publici će se predstaviti dio autorske i glumačke ekipe.

Edukativni program Festivala biće u znaku četvorodnevnog multimedijalnog „DokMasterKlasa“ koji će voditi istaknuti dokumentarista i profesor Dragan Elčić i profesor Predrag Kajganić – Piksi.

„Ovaj najobuhvatniji filmski festival u Republici Srpskoj, prepoznatljiv u svjetskim filmskim krugovima, sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Istočna Ilidža“, navela je Štifanićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare