Festival malih scena i monodrame od 3. do 7. decembra

0

Međunarodni festival malih scena i monodrame biće održan od 3. do 7. decembra u Istočnom Sarajevu, a publika će moći da uživa u bogatom i takmičarskom i pratećem programu, najavio je danas gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, koji je i predsjednik Organizacionog odbora Festivala.

Vuković je zahvalio Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, koje su zajedno sa gradom omogućile organizaciju ove 24. prestižne kulturne manifestacije.

„Projektovani budžet Festivala iznosi 35.000 KM, a ove godine nismo mogli da računamo na podršku Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara koje je u tehničkom mandatu, pa smo uskraćeni za 10.000 KM“, rekao je Vuković novinarima.

On je istakao da Gradska uprava izgradnjom pozorišta, kao i adaptacijom ustanova kulture na području Istočnog Sarajeva snažno podržava razvoj kulture.

Direktor Festivala Mladen Janković najavio je bogat takmičarski i prateći program, naglašavajući da će stručni žiri, u sastavu predsjednik – teatrolog i pozorišni kritičar iz NJemačke Nina Mazur, te članovi režiser Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović dodijeliti četiri nagrade – za najbolju predstavu, najbolju monodramu, te najboljeg glumca, odnosno glumicu.

Janković je najavio da će biti organizovana prodajna izložba slika nastalih na Likovnoj koloniji „Beli vuk“ na Tvrdimićima.

„Sredstva ostvarena prodajom tih ostvarenja, na inicijativu umjetnika, biće usmjerena u izgradnju umjetničke galerije u Istočnom Novom Sarajevu“, rekao je Janković.

Direktor Kulturnog centra Pale Miroslav Simović zahvalio je Organizacionom odboru što će predstava „Primadone“ beogradskog „Jugoarta“ u režiji Irfana Mensura, a u kojoj igraju Tanja Bošković i Rada Đuričin, biti odigrana i na Palama.

Simović nije propustio priliku da gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću zahvali za pomoć u adaptaciji zgrade Kulturnog centra Pale.

Selektor Festivala LJubo Božović predstavio je program manifestacije, ističući da će selekciju narednog, jubilarnog 25. Festivala, biti mnogo lakše izabrati jer će do tada biti otvoreno pozorište u Istočnom Sarajevu koje će zadovoljavati najviše profesionalne standarde.

Božović je potvrdio da će Festival biti otvoren u utorak, 3. decembra, u 20.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo kada će se publici predstaviti Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom „Usamljeni Zapad“.

Istog dana biće otvorena izložba radova učesnika likovne kolonije „Beli vuk 2019“.

Drugog dana festivala će u 17.00 časova biti organizovana promocija knjige „Vetruška u danima neba“, čiji je autor Goran Labudović Šarlo, dok će u 18.30 časova biti odigrana monodrama Štefana Cvajga „Pismo nepoznate žene“, u režiji Milana Mađareva i izvođenju Svetlane Sretenović.

Istog dana će u 20.30 časova biti odigrana predstava „Nedozvani“ Nas teatra iz Gornjeg Milanovca, u režiji Juga Radivojevića.

U četvrtak, 5. decembra, za 17.00 časova najavljena je promocija knjige „Čekajući žutu vojsku“ autora Šćepana Aleksića, dok će u 18.30 časova biti odigrana monodrama „Šta ostaje poslije zanosa“, u režiji Isidore Bjelica, a u kojoj igra Jelica Brestovac.

Istog dana će u 20.30 časova na programu je komad „Istina“ u izvođenju Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke, u režiji Željka Stjepanovića, koji i igra u predstavi zajedno sa LJubišom Savanovićem, Aleksandrom Spasojević i Draganom Marić.

U petak, 6. decembra, za 17.00 časova predviđena je promocija knjige „Nije Instagram guma na biciklu“, autora Vladimira Kalamande, dok će u 18.30 časova biti odigrana monodrama Agencije „Greca“ iz Beograda prema djelu Branislava Nušića „Gospođa ministarka“. Režiju potpisuje Vlastimir Repić, a u predstavi igra LJiljana Stjepanović.

Istog dana će u 20.30 časova biti odigrana predstava „Primadone“ beogradskog „Jugoarta“, u režiji Irfana Mensura, a u kojoj igraju Tanja Bošković i Rada Đuričin.

Posljednjeg dana festivala, 7. decembra, za 17.00 časova najavljena je promocija knjige poezije „Pohodnik po svojoj volji“ Nedeljka Zelenovića, dok će se u 18.30 časova predstaviti Kazalište „Grupa“ i „Triko cirkus teatar“ iz Zagreba sa predstavom „Mistero Bufo“, u režiji Li Delonga, a igra Dražen Šivak.

U 20.30 časova biće odigrana predstava Teatra mladih Cetinje „LJubavna lista“ u režiji Branka Ilića, koji u predstavi igra sa Goranom Slavićem, Nikolom Krstićem i Marijom Đurić.

Nakon toga predviđena je dodjela nagrada i svečano zatvaranje Festivala.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Turistička organizacija „Jahorina“ grada Istočno Sarajevo.

Festival malih scena i monodrame počeo je ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno-umjetničke djelatnosti „Srna fest“. Festival monodrama Republike Srpske imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Festival je godinama rastao i stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame.

Festival je izašao iz okvira prvog festivala – osim monodrama uvrštene su i kamerne predstave, što se održalo i do danas po pravilu pet kamernih predstava i četiri monodrame u takmičarskom dijelu programa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare