Fasada na Parohijskom domu uljepšala hram na Veljinama

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Parohijskom domu u porti hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama okončano je postavljanje fasade, čime je napravljen ogroman pomak na uređenju prostora oko ove crkve.

Starješina hrama Svetog Vasilija Ostroškog protojerej Milorad Vujić rekao je Srni da je u prvoj polovini prošle godine završeno postavljanje fasada na hramu, te da su tokom ljeta pojedini dobrotvori izrazili želju da pomognu i postavljanje fasade na Parohijskom domu, što je na kraju uspješno realizovano.

“Razmišljajući o izboru boje, odlučili smo da to bude nešto slično fasadi na Hramu i nadamo se da će to sa trećim objektom /kapela posvećena poginulim borcima iz proteklog Odbambeno-otadžbinskog rata/, koji sljedeće godine treba da bude završen, biti lijepa cjelina sa parkom koji treba da bude izgrađen ispred našeg Hrama”, pojasnio je Vujić.

Prema njegovim riječima, fasada na Parohijskom domu postavljena je uz veliku pomoć opštine Istočna Ilidža, čijem načelniku Marinku Božoviću duguju ogromnu zahvalnost, jer je udovoljio zahtjevu da radovi ne budu izvođeni parcijalno, a da su manju pomoć pružile i zajedničke institucije BiH.

“Parohijski dom je samo djelimično završen. Samo je prizemlje u upotrebi, dok u suterenu imamo neopremljenu crkvenu salu od 530 metara kvadratnih, koja će, kada bude završena, moći da primi veliki broj vjernika u raznim prilikama. Na spratu imamo veliki neizrađen prostor, gdje namjeravamo da uradimo dva stana i biblioteku – kancelariju za sveštenike”, pojasnio je Vujić.

Vujić je, govoreći o planovima za naredni period, istakao da je, osim završetka unutrašnjeg dijela Parohijskog doma, potrebno na neki način označiti prostor koji pripada crkvenoj opštini, pojasnivši da to ne bi trebalo da bude klasična ograda, već jedan niži zid na koji bi se moglo sjesti.

“Potrudićemo se i da napravimo jedan manji prostor gdje bi smo mogli da prislužujemo svijeće za vrijeme velikih praznika. Do sada smo za to, osim u Hramu, imali prostor u tremu Parohijskog doma, a pošto je sada urađena fasada to više nije moguće”, naglasio je Vujić.

Vujić je rekao da za navedene projekte crkvena opština Kotoračka nema dovoljno sredstava, a tu su i dva kredita koja trenutno zajedno iznose 100.000 KM.

“Za sve to nema novca, ali se uzdamo u dobru volju naših vjernika i dobrih ljudi – da će nam pomoći da ovaj dom zablista u punom sjaju”, naveo je Vujić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments