Fasada Hrama do kraja ljeta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu u toku su radovi na adaptaciji fasade koji bi trebalo da budu završeni do kraja ljeta.
Starješina Hrama jerej Danilo Dangubić rekao je Srni da je prvi dio radova koji je podrazumijevao zamjenu krovnih limova i popravku fasade tornja završen u jesen 2015. godine, a finansirani su iz kredita koji se redovno vraćaju.

„Sada smo bili prinuđeni da nastavimo radove i na adaptaciji preostalog dijela fasade jer je vlaga počela da prodire u zidove hrama, a i estetika je narušena, jer novi dio fasade nije u istoj boji kao i stari“, naveo je Dangubić.

On je istakao da je za završetak radova potrebno oko 50.000 KM, pa su bili prinuđeni da se obrate institucijama i funkcionerima koji bi mogli pomoći da se prikupi potrebni novac.

Dangubić je rekao da je dobra saradnja ostvarena sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža LJubišom Ćosićem i Marinkom Božovićem koji su se obavezali da će pomoći adaptaciju Hrama u skladu sa mogućnostima.

„Dobili smo čvrsta obećanja od načelnika opštine Istočna Ilidža, na čijem se području hram i nalazi, da će izdvojiti određena sredstva iz opštinske kase, ali i da će urgirati kod funkcionera na republičkom i nivou BiH“, naveo je jerej Dangubić.

On je naglasio da je vlasnik firme „Kolor paleta“, koja je izvođač radova, pokazao razumijevanje i pristao da adaptaciju fasade „završi na povjerenje“.

Prema njegovim riječima, zbog vlage koja je prodirala u zidove propali su bili i bakarni limovi, koji su ove godine zamijenjeni uz pomoć opštine Istočno Novo Sarajevo koja je za to izdvojila 5.000 KM.

Starješina Hrama podsjetio je da je i parohijski dom samo djelimično završen, te dodao da će u narednom periodu akcenat biti na završetku doma i uvođenju podnog grijanja u Hram.

Sekretar Crkvene opštine Kotoračke jerej Dražen Delić rekao je da su od Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo dobili na korišćene bioskopske stolice, koje će biti postavljene u salu parohijskog doma.

„Na taj način bismo za skroman novac dobili salu za saborovanje u kojoj bismo mogli da organizujemo razne kulturne događaje, ali i filmske projekcije“, naveo je Delić.

On je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci u rad pušten i nova veb stranica Hrama www.svetivasilije-is.org na kojoj vjernici mogu da se informišu o rasporedu bogosluženja, svim aktivnostima, a tu su i uputstva kako se mogu izvršiti uplate za obnovu hrama.

Zimus je otvorena i crkvena prodavnica „Patrijarh Pajsije Knjigoljubac“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare