Fabrika „Zeohem“ proizvodiće nekoliko hiljada tona gotovih proizvoda

0
Fabrika

ZVORNIK – Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Kemi papir holding AG“ Peter Šaub rekao je da mu je velika čast da se u Zvorniku otvara fabrika „Zeohem“ za proizvodnju molekularnih sita, koja predstavlja investiciju ove švajcarske kompanije.

„Za mene je velika čast da danas proslavljamo otvaranje ove fabrike i zahvalan sam svim ljudima koji su doprinijeli da ovaj projekat bude sproveden u djelo“, rekao je Šaub na zvaničnom otvaranju „Zeohema“ u Zvorniku, dodavši da zahvaljuje i lokalnoj zajednici koja je u tom pogledu dala svoj puni doprinos.

On je istakao da su sve potrebne dozvole za gradnju završene u rekordnom roku, te da administrativni dio posla nije spriječio, ni usporio da se projekat završi na vrijeme.

Šaub je zahvalio menadžmentu kompanije „Alumina“ zato što je poslovanje sa „Aluminom“ jedan od preduslova za dobar i pravilan razvoj kompanije „Zeohem“.

Direktor hemijske divizije kompanije „Kemi papir holding AG“ Alojz Valdburg Cial rekao je da, koliko zna, ne postoji mnogo stranih investicija u BiH, ali da ono što sigurno zna jeste da je ova švajcarska kompanija prva koja je investirala u ovaj prelijepi region Republike Srpske.

On je ukazao na kratki pregled kako se projekat izgradnje „Zeohema“ u Zvorniku razvijao i na kakve je sve prepreke nailazio.

Direktor kompanije „Zeohem“ Zvornik Zoran Petković rekao je da se, nakon samo 14 mjeseci od dana polaganja kamena temeljca za izgradnju ove fabrike, danas otvara veleljepni objekat koji zapošljava 39 radnika.

„Završetkom ovog projekta na vrijeme, poslali smo poruku svijetu da u tom pogledu pripadamo modernom svijetu i da imamo znanje i volju da realizujemo ovakve projekte“, kaže Petković.

Prema njegovim riječima, ovo je primjer kako strana investicija može da bude uspješno završena i realizovana, naravno uz podršku lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske.

Ističući da je prva proizvodna linija krenula sa proizvodnjom u decembru prošle godine, Petković je rekao da su ubrzo pokrenute i druge linije kao što je linija specijalnih zeolita i linija silikagelova.

„Sada fabrika radi u punom kapacitetu sa planom proizvodnje od nekoliko hiljada tona različitih gotovih proizvoda na godišnjem nivou“, rekao je Petković.

Fabriku „Zeohem“ za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od devet miliona švajcarskih franaka, danas su otvorili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Upravnog odbora švajcarske kompanije „Kemi papir holding AG“ /CPH Chemie + Papier Holding AG/ Peter Šaub i izvršni direktor te kompanije Peter Šildkneht.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare