Fabrika na Palama radiće remont tenkovskih motora Vojske Srbije

5

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da će predstavnici Fabrike motora specijalne namjene na Palama potpisati u petak, 15. decembra, ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije za remont deset tenkovskih motora, čija je ukupna vrijednost 63 miliona dinara /oko milion KM/.

Vulin je danas prilikom posjete Fabrici motora specijalne namjene na Palama istakao da je ovo značajan posao, dobra vijest za Pale, Republiku Srpsku i pokazatelj da je resorno ministarstvo Srbije zainteresovano za kapacitete odbrambene industrije Republike Srpske.

On je naglasio da je Republika Srpska jedan od spoljno-političkih prioriteta Srbije, koja uvijek vodi računa o Srpskoj.

Vulin je rekao da je odbrambena industrija Srbije na dobrom putu, da se mnogo izvozi na strano tržište, ali i da treba ulagati u industriju da bi bili tehnički razvijeniji.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić zahvalio je Vulinu, ističući da će se, uz podršku Vlade Republike Srpske i Srbije, pomoći i trasirati budući put za Fabriku motora specijalne namjene /FMSN/ na Palama.

„To će, prije svega, biti u jednoj vrsti poslova i jednom obimu poslova koje će oni dobiti već za nedjelju-dvije i to će omogućiti rad na nekoliko mjeseci. Mi dugoročno želimo da rješavamo ovo pitanje na način da uđemo u postupak privatizacije Fabrike motora specijalne namjene Pale“, naveo je Đokić.

Đokić je rekao da je na današnjem sastanku sa delegacijom Srbije, na čelu sa ministrom Vulinom, bilo riječi o ovom postupku privatizacije koji bi provela Vlada Republike Srpske uz konsulatacije sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama u Srbiji na političkom nivou.

„Te institucije trebalo bi da odluče o tome na koji način da uću u kapital u Republici Srpskoj“, dodao je Đokić i izrazio nadu da će to biti uspješno realizovano.

Generalni direktor Fabrike motora specijalne namjene Mićo Cicović rekao je da je na sastanku dogovorena mogućnost zapošljavanja kapaciteta ove fabrike u narednoj godini, a tiče se mogućnosti remonta motora za potrebe vojske Srbije.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da će potpisivanje ugovora za remont tenkovskih motora biti od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu, „jer će radnicima biti stvorena mogućnost da u narednih par mjeseci prežive“.

„Drago mi je što je pokrenuta priča o ulasku Ministarstva odbrane Srbije u ovu fabriku, a činjenica je da je opština Pale ušla u preuzimanje imovine preduzeća `Famos-Koran`, tako da ćemo biti komšije. Ovdje je potrebno i rekonstruisati toplanu koja bi grijala i ovaj objekat i to dovoljno govori koliki je značaj današnjeg sastanka, a sljedeće godine trebalo bi da budu prvi rezultati“, rekao je Jugović.

Jugović je dodao da Fabrika motora specijalne namjene Pale trenutno ima 76 zaposlenih koji će biti anagažovani u naredna tri mjeseca na remontu tenkovskih motora.

Delegacija iz Srbije, na čelu sa Vulinom, posjetila je danas Fabriku motora specijalne namjene na Palama, gdje je održan sastanak kojem su prisustvovali i ministar Đokić, načelnik opštine Jugović i generalni direktor preduzeća Cicović.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M-84 Wikipedia)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Само работајте браћо!

Star clanak,narod i zaboravio na ovo, radi li se?

Nažalost, narod je za mnoge važne-životne stvari kratkog sjećanja, zato nam je svake godine sve gore stanje!

Gdje tu je da se fabrika odveze na otpad. Toliko se radi.

Ovi likovi sa slike, nema sumnje, pokrenuli bi i Nijagarine vodopade, a kamoli Fabriku motora na Koranu