Evropski festival akademske muzike na harmonici

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je počeo 4. Internacionalni festival harmonike „Akordeon art“, u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacije za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“.
Dekan Muzičke akademije Zoran Rakić rekao je novinarima da će na Festivalu učestvovati takmičari, istaknuti svjetski umjetnici, predavači, profesori i gosti iz Rusije, Australije, Srbije, Italije, Hrvatske, Finske, Makedonije, Španije, Francuske, Slovenije, NJemačke, Litvanije, Mađarske, Crne Gore, Bugarske i BiH.

U takmičarskom dijelu Festivala učestvovaće 241 solista u devet kategorija što ga, prema kvalitetu i broju učesnika, svrstava u najveći evropski festival za soliste na harmonici u oblasti akademske muzike.

Prodekan Muzičke akademije Sandra Ivanović najavila je svakodnevno održavanje predavanja i večernjih koncerata koji će obogatiti programski sadržaj festivala.

Na večerašnjoj ceremoniji svečanog otvaranja u poslovnom centru „Tomašević“ nastupiće hor smjera za crkvenu muziku i pojanje, kao i orkestar harmonika Muzičke akademije, te pobjednik prošlogodišnjeg svjetskog trofeja harmonike, ovogodišnji član međunarodnog žirija iz Novog Zelanda Grejson Mejnsfild.

Koncert će sutra održati duo iz Finske, Aino Ojakoski i Kimo Matila, koji će, osim umjetničke savremene muzike i tanga, izvesti i tradicionalnu muziku iz svoje zemlje.

U petak, 26. aprila, profesor doktor LJubomir Lukić studentima će održati predavanje o temi „Preteča harmonike – Kineski šen, akustika i konstrukcija“.

U 20.00 časova, u poslovnom centru „Tomašević“ predstaviće se Orkestar ruskih narodnih instrumenata „Veles“, Državnog instituta za umjetnost i kulturu iz Belgoroda. Raznolik repertoar ovog orkestra uključuje djela ruskih i drugih kompozitora, koncertne obrade ruskih narodnih pjesama, kao i savremene kompozicije sa elementima džeza.

U subotu, posljednjeg dana festivala, u 14.00 časova uslijediće ceremonija zatvaranja ove muzičke manifestacije, proglašenje pobjednika i koncert laureata u svih devet kategorija. Pobjednici će, osim diploma i pehara, dobiti i novčane nagrade koje su obezbijeđene donacijama italijanskih fabrika harmonika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare