Evidentan napredak u izgradnji nove bolnice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je da je evidentan svakodnevni napredak u izgradnji nove bolnice u ovom gradu.

Todorović je izrazio zadovoljstvo što je danas posjetio gradilištu nove bolnice zajedno sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenkom Golić i ministrom zdravlja i socijalne zaštite Draganom Bogdanićem.

„U protekla četiri mjeseca smo od zemljanih radova, u kojima je izvučeno oko 7.000 metara kubnih zemlje, došli na drugi nivo. Očekuje se da će treći nivo biti završen do 15. decembra“, rekao je on i dodao da je zadovoljstvo biti svjedok i učesnik ovih događaja.

Govoreći o trenutnoj situaciji u Bolnici, Todorović je rekao da se plate isplaćuju mjesec za mjesec, a kada je riječ o doprinosima, postoje reprogrami i da sve ide svojim tokom.

Prema njegovim riječima, velike su potrebe Bolnice za lijekovima, hranom, vodom, ali da to uspijevaju da servisiraju.

Todorović je naglasio da je ova bolnica, uz Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci, jedina sa pet službi koje dežuraju 24 časa.

„Ovih dana smo uveli video vezu linkom sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srpske, tako da smo i neke stručne stvari podigli na viši nivo“, naveo je on i dodao da se spremaju da, kao druga bolnica u Republici Srpskoj, počnu da rade plazmaferezu.

Todorović kaže da je nabavljen aparat, da imaju obučen kadar te da se uskoro očekuje početak rada.

Govoreći o dugovima Bolnice Istočno Sarajevo, Todorović je naglasio da je prilikom preuzimanja funkcije ukupam dug iznosio oko 45 miliona KM, a da je svake godine dug iznosio sedam miliona KM.

„Novonastali dug u ovoj godini smo uspjeli da smanjimo ispod milion KM“, rekao je on i dodao da bi, ukoliko bi se oslobodili starih dugova, mogli da izmire sve troškove i bruto plate.

On naglašava da zbog starih dugova nisu u mogućnosti da plaćaju te troškove, ali da uz pomoć Vlade Srpske i Ministarstva zdravlja to uspijevaju da dovedu u red.

Rade Marković, vlasnik firme „Marković invest“ iz Laktaša koja izvodi radove rekao je da se radovi na izgradnji nove bolnice odvijaju po dinamici i da je planirano da do 15. decembra objekat bude pokriven te da, ukoliko bude moguće, dvije etaže budu zatvorene stolarijom.

„Objekat bi trebalo da bude pripremljen za zismki period i da se rade unutrašnji radovi, kako vi 1. februara naredne godine bio pripremljen za ostale radove“, rekao je on i izrazio nadu da će rokovi biti ispoštovani.

Slavko Vukalović, direktor Direkcije za obnovu i izgradnju, koja obavlja stručno-tehnički nadzor, rekao je da se nova bolnica gradi veoma kvalitetno i skladu sa svim evropskim i svjetskim standardima.

Kamen temeljac za novu bolnicu 7. jula su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i direktor Bolnice Goran Todorović. Dodik je tom prilikom predložio da se nova bolnica zove „Srbija“.

Izgradnja i opremanje nove bolnice u Istočnom Sarajevu trebalo bi da košta 46,58 miliona KM bez PDV-a. Zgrada će biti površine 10.500 metara kvadratnih, a činiće je dva spojena objekta – stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa nedavno izgrađenim polikliničkim objektom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare