Eutanazirana 24 grla

0

MILIĆI – U Milićima je obavljena eutanazija i neškodljivo uklanjanje 24 grla ovaca kod kojih je otkrivena zaraza brucelozom. Direktor Veterinarske stanice u Vlasenici Milorad Milošević rekao je Srni da su postupak obavili juče radnici te stanice, prema nalogu Republičke veterinarske inspekcije.

„Zaražene jedinke su nakon eutanazije neškodljivo ukolonjene u jami- grobnici, a ostala grla iz stada, kod kojih nije registrovana zaraza, su vakcinisana. Eutanazirana su četiri grla kod kojih smo otkrili zarazu početkom prošle sedmice, te 20 kod kojih je zaraza naknadno otkrivena“, rekao je Milošević.

Milošević je dodao da je postupak uništavanja zaraženih ovaca protekao bez ikakvih problema i uz punu saradnju vlasnika grla.

„Imanje ćemo držati pod nadzorom. Takođe predlažem ljudima koji primijete sumnjive pobačaje u stadu da nam se jave, da uzorkujemo krv i vidimo o čemu je riječ“, istakao je Milošević.

Direktor vlaseničke Veterinarske stanice Milorad Milošević objašnjava da je bruceloza bakterijaska bolest, te da je kod ovaca najčešći uzročnik zaraze bakterija brucela melitenzis.

„Kod ovaca nema velikih kliničkih simptoma. Manifestuje se uglavnom u vidu pobačaja i slabljenja grla. Mogu da obole i ljudi, i tada izaziva simptome slične gripu – visoku temperaturu, bolove i oštećenje zglobova. Može da ostavi i trajne posljedice“, rekao je Milošević.

On je dodao da se zaraza na ljude uglavnom prenosi krvlju zaražene životinje, nekuvanim mlijekom i ovojnicama od pobačenih plodova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare