Etno-motivi iz Srpske za svjetsku modnu scenu

0

SOKOLAC – Milena Simić, član sekcije ručne radinosti u Udruženju građana „Aurora“ sa Sokoca, „krunisala“ je višegodišnji rad saradnjom sa poznatim američkim modnim kreatorom DŽordžom Stajlerom u kolekciji sa etno-motivima.

Simićeva ističe za Srnu da je njen model tunike u etno-stilu, koji je radila za Stajlera prije tri godine, osvojio treću nagradu na modnoj reviji u Londonu.

„Za istog kreatora, moje koleginice Mirjana Đerić i Jovanka Arbinja i ja, radile smo još šest modela haljina, takođe, u etno-stilu, koje su bile zapažene na revijama u Londonu, Torontu i Beogradu“, napominje ona.

Simićeva je uvjerena da će mladi kreator DŽordž Stajler, porijeklom iz Goražda – u rodnom gradu poznat kao Đorđe Tamburić, obnoviti saradnju sa sekcijom ručne radinosti sokolačkog udruženja „Aurora“ i da će se rukotvorine sa Romanije ponovo pojaviti na svjetskoj modnoj sceni.

Radovi „zlatnih ženskih ruku“ bili su veoma zapaženi i na nedavnoj izložbi u okviru programa obilježavanja Vidovdana na Sokocu, gdje je i Simićeva izlagala sa Sekcijom za društvenu aktivnost žena Sokolac.

Milena Simić vjeruje da će doći vrijeme kada će zajednica više cijeniti njihovu kreativnost, umjetničku, tradicionalnu i originalnu vrijednost odjevnih i ukrasnih predmeta od prirodnih materijala, kao i da će omogućiti bolji način prodaje.

„Bila bih srećna kada bi nam bila obezbijeđena sigurnija prodaja i redovnija primanja za žene koje svoje dane provode stvarajući vrijednosti u kojima spajamo novo i staro, koristeći tradiciju, etno-motive, iskustva svojih majki i savremene boje i materijale“, kaže Simićeva.

Ona je po zanimanju tekstilni tehničar i tim poslom bavila se do izbijanja ratnih sukoba devedesetih godina prošlog vijeka u Sarajevu, a nakon dolaska na Sokolac odlučila je da ostane na istom polju rada, ali u drugačijim uslovima.

Simićeva je učestvovala sa članovima udruženja „Aurora“ Ustanove za kulturu Sokolac u realizaciji više segmenata u projektu „Globalno selo“, uz podršku američke Vlade.

Zahvaljujući toj saradnji, proizvodi ručne radinosti grupe žena sa Sokoca našli su se na izložbi u Atlanti. Sarađivale su i sa tri modna kreatora iz Sarajeva, pa su se njihovi radovi vidjeli i na modnim revijama van BiH.

Simićeva napominje da je svoje radove izlagala na više sajmova domaćih proizvoda i ručne radinosti koji su imali međunarodni karakter na Sarajevsko-romanijskoj i regiji Podrinja.

Ženske rukotvorine su ovih dana privukle posebnu pažnju svih posjetilaca tokom izložbe na Vidovdanskoj duhovnoj večeri u prostorijama Visoke škole za uslužni biznis na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare