Erak: Profesori i studenti osvojili brojne nagrade

0
Arhivska fotografija

Profesori i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u proteklom periodu, uprkos teškoćama uzrokovanim pandemijom virusa korona, osvojili su brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, izjavio je prodekan za umjetnički i naučnoistraživački rad na ovoj visokoškolskoj ustanovi Dušan Erak.

Erak je Srni rekao da većina univerziteta „zaključavanje“, odnosno obustavljanje rada zbog loše epidemiološke situacije u martu prošle godine, nije dočekala spremno, ali da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu brzo donio odluku o pokretanju onlajn nastave na fakultetima, dajući predavačima slobodu da biraju platforme za održavanje nastave i komunikaciju sa studentima.

„U periodu od marta do decembra prošle godine nije bilo umjetničkih aktivnosti na Akademiji, ali je onlajn nastava tekla i stvari su se prilično definisale. To je omogućilo da se predavanja uniformišu na cijelom Univerzitetu i da predavanja budu lakša i efikasnija“, naglasio je Erak.

Prema njegovim riječima, nastavni kadar na Muzičkoj akademiji obučen je za rad na „Mudl“ /Moodle/ platformi za edukaciju, zastupljenoj na gotovo 70 odsto univerziteta u svijetu, a koja omogućava različite načine komunikacije sa studentima, kao što je razmjene materijala, video konferencije, direktno slušanje, te individualna nastava.

„Ova platforma, koja se pokazala kao izuzetno dobra, omogućila nam je da planiramo i neke umjetničke aktivnosti, koje su opravdano jedan kratak period bile zapostavljene. Već decembru smo potpuno onlajn organizovali četvrtu po redu manifestaciju `Dani Vojina Komadine`, koja je bila veoma uspješna“, istakao je Erak.

Za učešće na onlajn „Danima Vojina Komadine“ bilo je prijavljeno više od 20 izlagača iz oblasti muzikologije, muzičke pedagogije i teorije izvođaštva iz Rusije, Ukrajine, Srbije, Hrvatske i BiH.

Erak je naveo da su na naučnom skupu, organizovanom u okviru ove manifestacije pod nazivom Savremeno i tradicionalno muzičko stvaralaštvo, učestvovali naučnici radnici iz Bugarske, Ukrajine, Srbije, Crne Gore i BiH.

„U okviru onlajn `Dana Vojina Komadine` održana su tri koncerta. Na prvom je nastupio Gudački ansambl `Metamorfozis` iz Beograda, drugi je bio rezervisan za djela kompozitora sa Muzičke akademije, sa kojeg je napravljen i DVD koji je prošao katalogizaciju u Narodno-univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Na trećem koncertu su nastupili naši studenti“, rekao je Erak.

Poučeni uspješnom organizacijom „Dana Vojina Komadine“, Erak je istakao da je donesena odluka i da se tradicionalni međunarodni festival „Akordeon art“ organizuje u onlajn formatu od 31. maja do 3. juna ove godine.

„Na sajtu ovog festivala sve je bilo dostupno onlajn. Takmičarima je bila omogućena prijava i aplikacija potrebnih dokumenata. Posebna novina je bila ta što je javnost mogla da prati takmičenja u realnom vremenu. Možemo reći da je ovaj festival jako dobro ispao i po brojnosti učesnika bio veoma značajan“, ukazao je Erak.

Erak je naglasio da se za učešće na „Akoredeonu art“ festivalu prijavilo oko 200 takmičara iz Kine, Norveške, Litvanije, Letonije, Slovačke, Poljske, Portugala, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije i BiH.

On je dodao da je u žiriju za harmonikaška i klavirska takmičenja bilo 40 članova žirija, eminentnih stručnjaka iz Rusije, Japana, NJemačke, Slovačke, Austrije, Ukrajine, Hrvatske, Srbije i BiH.

Uspješna organizacija ova dva festivala, prema Erakovim riječima, bila su veliko iskustvo za rukovodstvo Muzičke akademije i potvrda da se značajna takmičenja mogu organizovati u onlajn formatu.

Erak je istakao da su na Muzičkoj akademiji nakon prvog marta i tokom maja imali značajan broj naučno-umjetničkih aktivnosti, sa više od 20 koncerata koncerata.

„Treba istaći Godišnji koncert studenata, zatim koncert Hora i Orkestra Muzičke akademije, što je veliki projekat koji je zahtijevao ansambl sa više od 50 izvođača. Pozitivna stvar je to što je koncert organizovan tokom perioda relaksacije mijera i da je to održano u adekvatnom prostoru i adekvatno medijski propraćeno“, rekao je Erak.

On je naveo da su tokom pandemije profesori Muzičke akademije na takmičenjima širom svijeta osvojili više od 60 nagrada, ali da nisu zaostajali ni studenti koji su imali veoma zapažene nastupe na međunarodnim onlajn takmičenjima, osvojivši značajan broj nagrada i priznanja.

NASTAVA NA DALJINU – NOVA REALNOST ZA SVE

Govoreći o kvalitetu nastave na daljinu, Erak je ocijenio da je to neminovnost koja je kad tad morala da se desi, pošto je takav model nastave na brojnim svjetskim fakultetima prisutan već dugo godina.

„Moje mišljenje je da trebamo da pratimo savremene svjetske tokove. Muzička akademija Univerziteta `Berkli` već više od 20 godina ima onlajn studije, tako da imaju studente koji su završili tu akademiju, a da nikada nisu kročili na tlo SAD. Mislim da je ovo za sve nas veliki izazova i da se moramo ugledati na velike univerzitete“, naglasio je Erak.

Prema njegovim riječima, onlajn nastava na Muzičkoj akademiji bila je kvalitetna, s tim da su studenti koji nisu bili u mogućnosti da je prate na taj način bili u određenom zaostatku, ali je to sve na kraju iznivelisano.

Erak je ukazao da je najteže izvoditi individualnu onlajn nastavu sa jednim studentom, jer ni jedna platforma ne pruža idealan zvuk.

„Mi smo na naučnim skupovima pričali o problemu zvuka na onlajn platformama. Saznali smo da je to generalni problem svima, te da bi jedino rješenje bilo da svi nabave profesionalnu opremu i zvučne kartice, što nije moguće“, rekao je Erak.

Kao drugi bitan problem kod nastave na daljinu, Erak je ukazao na situaciju kada nastavnik studentu mora da pokaže manuelne vještine na muzičkom instrumentu.

Erak je zaključio da tradicionalnu nastavu u učionici ništa ne može zamijeniti, ali da su savremene elektronske platforme pokazala da svijet danas živi u jednom brzom vremenu u kojem je moguće organizovati kvalitetnu onlajn ili kombinovanu nastavu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments