Episkop Fotije služio svetu liturgiju

0
Episkop Fotije služio svetu liturgiju

ZVORNIK – NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije danas je, uz sasluženje sveštenstva, služio svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku.

Episkop Fotije je u obraćanju vjernicima rekao da treba da se okupljaju oko svoje svete crkve, da slušaju glas Božiji, jer je put spasenja – put krsta.

„Sveta crkva nas uči srednjem carskom putu, putu krsta, putem prihvatanja stradanja koji nas vodi u vaskrsenje“, rekao je vladika Fotije.

On je naglasio da je vaskrsenje okrstovljeno krstom Hristovim i dodao da nas crkva uči da prihvatimo ljubav Božiju, jevanđeljsku i ljubav Svetog duha, savršenu ljubav Božiju kako bi bili spremni da živimo u vječnosti sa Hristom.

Episkop Fotije je rekao da je zvornički hram Rođenja Presvete Bogorodice, koji je još u izgradnji, izraz ljubavi i plod svih vjernika koji su „sebe ugradili u ovaj hram“.

„Najbolji izraz ljubavi prema ovom svetom mjestu je upravo podizanje hrama što je izraz duboke ljubavi prema Bogu“, rekao je epsikop Fotije.

Episkop Fotije je podsjetio da je u ranijem periodu Zvornik bio sjedište eparhije zvorničko-tuzlanske, odnosno da je u Zvorniku bilo sjedište ove eparhije do 1852. godine, kada je Omer paša Latas /Osmanski paša srpskog porijekla Mihailo rođen 1806. u Vojnoj Krajini/, naredio da se sjedište prenese u Tuzlu.

Podsjećajući da je u tom vremenu nikao hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, episkop Fotije je rekao da je, nakon ustoličenja u tron u bijeljinskom svetom hramu, služio svetu liturgiju u crkvi Tuzli da se susretne sa našim ljudima kojih je malo ostalo u tom gradu, dok je nekada tu bilo dosta Srba.

Gradnja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku počela je 8. vagusta 2008. godine, nakon što je ondašnji zvorničko-tuzlanki vladika Vasilije osvještao zemljište.

Saborni hram ima pet kupola, od kojih je centralna visoka 33 metra, što simbolizuje provedene godine Isusa Hrista na zemlji, te dva zvonika sa krstovima visine od po 55 metara, dok je hram sa oltarom širok 19, a dugačak 20 metara.

Saborni hram prva je pravoslavna bogomolja koja se na području Zvornika gradi nakon skoro dva vijeka, jer je postojeći hram Rođenja Svetog Jovana Preteče sagrađen 1823. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare