Emiru Kusturici nagrada „Dejan Medaković“ za knjigu „Vidiš li da ne vidim“

0

BEOGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica dobitnik je nagrade „Dejan Medaković“ za knjigu „Vidiš li da ne vidim“ u izdanju Srpske književne zadruge.

Odluku o dodjeli ove nagrade za 2022. godinu izdavačkog preduzeća „Prometej“ jednoglasno se donio stručni žiri za dodjelu nagrade „Dejan Medaković“, čiji je predsjednik Boško Suvajdžić, objavljeno je na sajtu „Prometeja“.

U tekstu se navodi da je Kusturica sveukupnim svojim umjetničkim i intelektualnim angažmanom po­kazao da je dostojan nagrade koja nosi ime Dejana Medakovića.

Dejan Medaković je, kako se ističe, bio veliki sanjar prošlosti, poligraf, poli­histor, isto­ri­čar umjetnosti, pripovjedač, akademik, profesor i pjesnik koji je svojim monografijama, pu­tevima srpskog baroka, umjetnički iscrtavao granice srpskog naciona.

„Svim tim vre­dnostima je posvećen i raskošni rukopis vizuelnih impresija reditelja i pisca Emira Kusturice. I Kusturica je, poput Medakovića, trajna vrednost naše epohe. U tom smislu, dodeljujemo autoru knjige `Vidiš li da ne vidim` nagradu koja mu već odavno pripada“, piše u tesktu.

U obrazloženju se navodi da je Kusturica napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu — putopis u životopis Petera Handkea.

„Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti“, piše u obrazloženju.

To je, dodaje se, istovremeno knjiga o vlastitom odrastanju i djetinjstvu, prožeta ličnim opservacijama i impresijama, u stalnom preplitanju sa literaturom.

„Opsjednuta karakterom i opisom hodača po žici na gradskom trgu/sajli iznad Drine kod Višegrada, sa bogatim reminiscencijama na filmsku umetnost, osobito na `Nebo nad Berlinom` Vima Vendersa, i Kusturičina knjiga je putopis“, navodi žiri.

U tom putopisu centralna figura je njen junak, Petar Apostol Speleolog, istraživač zaboravljenih starina, etičkih i estetskih, prenosi Sputnjik.

Svečano uručenje nagrade trebalo bi da bude 10. januara u Novom Sadu.

(www.palelive.com / Srna / Foto: NN/Arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare