Elektranama nije mjesto na Sutjesci

0

FOČA – Gradnja hidroelektrana na Sutjesci nije u skladu sa Zakonom o nacionalnim parkovima, a Studija izvodljivosti je urađena loše, rekla je zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović koja je u vrijeme donošenja Studije bila vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Reagujući na izjavu pomoćnika ministra prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Svjetlane Radusin koja je rekla da je sve urađeno u skladu sa zakonom, Srndovićeva je navela da je tadašnje rukovodstvo Parka dalo negativno mišljenje, uz obimno obrazloženje.

„Nije tačno da nije bilo reagovanja 2006. godine. Više dopisa je upućeno prema više ministarstava. Naš stav o Studiji izvodljivosti bio je negativan“, rekla je Srndovićeva.

Ona kaže da su u obrazloženju tada naveli da je Studija u suprotnosti sa Zakonom o nacionalnom parku.

„I danas sam takvog mišljenja i sigurno da hidrocentralama, bile one male ili velike, nije mjesto u Nacionalnom parku `Sutjeska`. Imajući u vidu da opština Foča i Republika Srpska raspolažu velikim riječnim potencijalom, to se može uraditi na nekim drugim rijekama, a ne u Nacionalnom parku, gdje je stanište rijetke divljači i gdje je značajan biodiverzitet“, navela je Srndovićeva.

Prema njenim riječima, u Studiji nigdje nije rečeno da se rijeke nalaze u granicama Nacionalnog parka „Sutjeska“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare