Elek: „Elektroprivreda Srpske“ najbolje energetsko preduzeće u regionu

1

TREBINJE – Direktor preduzeća „Sarajevo gas“ iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek rekao je da je „Elektroprivreda Republike Srpske“ /ERS/ najbolje energetsko preduzeće u ovom dijelu Evrope.

Pozivajući se na poslovne rezultate iz 2021. godinu, Elek je naveo da je elektroprivreda Srbije poslovala sa gubitkom od 497 miliona KM, Crna Gora od 119 miliona KM, Hrvatska gubitak 279 miliona uz sve subvencije EU koje su im date, dok je jedna mala ERS ostvarila dobit 80 miliona KM.

Elek je ocijenio da je to jedino što je istina i što je provjerljivo, iza čega možemo svi da stanemo i budemo ponosni.

„Moramo ovim ljudima reći – svaka čast, ostvarili ste dobit od 80 miliona KM. Tako posluju Trebinjci“, istakao je Elek u TV duelu sa Nebojšom Vukanovićem na trebinjskoj Herceg televiziji.

On je upitao Vukanovića zašto pljuje ljude koji su ostvarili ovakav rezultat iako zna da u cijelom svijetu vlada energetska kriza.

Kada je riječ o HE „Mrsovo“, Elek je rekao da država Republika Srpska u nerazvijenoj opštini kao što je Rudo pravi ovako značajan objekat, te da ne zna ko može biti protiv toga.

„Vukanović je prvi Srbin i srpski poslanik koji se zalagao javno da se strateško preduzeće proda Amerikancima. On je 12. februara 2019. uputio pismo Srebrenki Golić u kojem od nje ultimativno zahtjeva da Vlada Srpske prihvati ponudu američke kompanije ‘Alu hem’ za preuzimanje ‘Alumine’. Vukanović otvoreno postavlja pitanje zašto Vlada ne želi da privuče renomiranu američku kompaniju“, naveo je Elek.

On je rekao da je Vukanović lobista američke kompanije „Alu hem“ i da je zbog toga želio da sruši priču o „Alumini“.

„Pošteno bi bilo da je Vukanović rekao ljudima koje je pozvao na proteste ispred ‘Alumine’ da pravi proteste ne da sačuva ‘Aluminu’, nego da on gura ‘Alu hem’ da kupi ‘Aluminu’. Isto tako, Vukanović je imao svog gazdu za koga je radio da spriječi Vladu Srpske da kupi HE ‘Mrsovo'“, naglasio je Elek.

On je rekao da se Vukanović nalazio u Herceg Novom sa tajkunom bliskom Milu Đukanoviću i tajkunom iz Srbije koji zastupa njemačku kompaniju i lično im obećao da će napraviti haos u Trebinju i spriječiti kupovinu te hidroelektrane od Vlade Srpske.

„Mrsovo je najbolji projekat Vlade Srpske i čestitam svim ljudima koji učestvuju u tom projektu. Za ukupno 96,4 miliona evra puštamo elektranu koja godišnje proizvede 140,6 gigavat sati električne energije.

Trenutna cijena struje na berzi sada je 150 evra, tako da kada se izračuna 140.600 megavata puta 150 evra to je 21,90 miliona evra. Kada oduzememo troškove rada hidrocentrale i porez na dobit dolazimo do toga da je povrat investicije 5,5 godina“, pojasnio je Elek.

On je ukazao da je država Republika Srpska uložila 96,4 miliona, a dobila 550 miliona za trajanje koncesije i upitao šta tu ne valja, dodavši da je danas nezavisna samo ona država koja ima energetsku nezavisnost.

Govoreći o Jahorini, Elek, koji je predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra, rekao je da je Jahorina brend broj jedan Republike Srpske.

„Na toj planini je najskuplji kvadrat zemlje koja je u vlasništvu države Republike Srpske koja je najviše profitirala od izgradnje ovog ski-centra. Navešću samo jedan podatak, a to je da je budžet opštine Pale bio devet miliona KM, a sada je 21 milion zahvaljujući Jahorini“, istakao je Elek.

Što se tiče ski-centra Igrišta, za koji je Vukanović iznio niz primjedbi, Elek je rekao da su ukupna ulaganja 58 miliona, a da je do sada realizovano 38 miliona i to staze – 2,5 miliona, sedam kilometara sistema za vještačko osnježavanje – 10 miliona sa PDV-om, montaža pokretne tjubing staze sa sadržajima za djecu – 1.144.000, tabač – 870.000, naknada za šume – 207.000 KM…

On je najavio da će u januaru naredne godine biti otvoren ovaj ski-centar, te podsjetio da je veliki broj ljudi prije rata naučio da skija na Igrištima.

Elek je rekao da su Vukanoviću svi lopovi osim Bakira Izetbegovića i upitao kada je napisao nešto loše o Bakiru. „Vukanoviću je lopov Karadžić, Mladić, njihova djeca, svi su lopovi samo nije Bakir Izetbegović koji je blokirao izgradnju hidroelektrana u Republici Srpskoj i aerodroma u Trebinju“, naglasio je Elek.

On je upitao Vukanovića zašto ne smije tu, u Trebinju da kaže ko blokira izgradnju aerodroma u tom gradu i zašto se boji jasno reći: „Aerodrom u Trebinju blokira SDA“, pa da se svi zajedno borimo protiv toga.

Elek smatra da čovjek ako želi da se bavi politikom mora da ima dvije stvari, a to su kompetencije i osnovna kultura, a poslanik Nebojša Vukanović nema nijedno, te da je on obični populista i čovjek koji ne može da vlada sobom, a vladao bi državom.

Elek je rekao da Vukanović nije čovjek iz naroda već čovjek koji 15 godina živi na budžetu, odnosno na grbači naroda i države, ali mu čestita na glasovima koje je dobio.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

“„Na toj planini je najskuplji kvadrat zemlje koja je u vlasništvu države Republike Srpske koja je najviše profitirala od izgradnje ovog ski-centra. Navešću samo jedan podatak, a to je da je budžet opštine Pale bio devet miliona KM, a sada je 21 milion zahvaljujući Jahorini“, istakao je Elek. “ Какве користи Паљани имају од те планине и буџета најбоље се види у овим данима када падне снијег, опет се улица не чисте, не посипају, рупе на путевима. О неким другим озбиљним инвестицијама да се не говори. Шта је са Кораном, Панорама, чекају да се сруше. Имате оне рушевине у улици Српских ратника, док неко не настрада нико неће реаговати.