Eksperti istražuju pješčane piramide u Foči (foto/video)

0

Istraživanje jednog od najvećih aduta opštine Foča pješčanih piramida u Daničićima počeće idućeg mjeseca, što će privući i brojne turiste.

Ovo su  najavili u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS naglašavajući da je ovaj prirodni fenomen još uvijek nije nedovoljno istražen i posjećen.

U saradnji sa kolegama iz Srbije, Zavod će idućeg mjeseca započeti geološka istraživanja kako bi zaštitili i unaprijedili turističku ponudu piramida.

– Istraživanje bi trebalo da bude završeno do kraja godine, stručna osnova dogodine, poslije čega će nadležnom ministarstvu biti proslijeđen zahtjev da ove piramide uvrste na listu zaštićenih prirodnih ljepota RS – rekla je načelnica Odjeljenja za zaštitu prirodnog nasljeđa pri republičkom Zavodu Jelena Kadić.

U promociju pješčanih piramida uključila se i Turistička organizacija Srpske.

– Potrebno je obogatiti sadržaje piramida, infrastrukturne i interaktivne, kako bi bile što atraktivnije turistima. Tako bi i posjećenost bila veća – kaže viši stručni saradnik u TORS-u Branka Mihajlović.

Lokalno planinarsko društvo “Zelengora” iz Foče nastoji privući turiste i ljubitelje prirode da posjete piramide.

– Prošle godine smo uredili prostor oko piramida. Očišćena je cijela teritorija od smeća, napravljene zaštitne ograde, postavljene klupe za odmor – rekao je sekretar Društva, Zoran Stanojević.

Pješčane piramide nalaze se na devetom kilometru starog puta od Foče prema Sarajevu. Loš put je još jedan od razloga slabije turističke posjete ovom prirodnom fenomenu.

– Obraćali smo se nadležnima u opštini da se uredi ta saobraćajnica. Imali smo obećanja da će se u ovoj godini iz budžeta izdvojiti novac za obnovu puta, ali pošto budžet nije usvojen, sačekaćemo da vidimo kako će se situacija odvijati – rekla je direktor TO Foča Dragana Ivanović.

Pješčane piramide nastajale su erozijom tla, dugim nizom godina kao posljedica agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiše i  jakih vjetrova. Izvajane figure zanimljivih oblika slične su onima u Koloradu Dolomitima u Italiji i Đavoljoj varoši. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, nego naprotiv rastu. Postoji teza da su ove piramide stare preko dvije stotine godina.
Zaštita stećaka

Na teritoriji opštine Foča ima oko 1450 stećaka na 45 lokacija. Predstavnik Svjetskog fonda za zaštitu životne sredine iz Mostara, Zoran Mateljak kaže da su prepoznali nacionalni park “Sutjeska” kao važan potencijal.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=fPjGWB0uyLY}

– Želimo podstaći razvoj turizma i detaljnije razmotrimo kulturnu ponudu Nacionalnog parka, te zaštititi stećke i uklopiti ih u turističku ponudu parka – rekao je Mateljak.

Koordinator projekta put stećka ka listi svjetske kulturne baštine, Slavko Subotić rekao je da nikada nije dovoljno ispitana istorija ni poruka stećaka.

– Pokrenućemo inicijativu na nivou BiH da se stećak upiše u Svjetsku kulturnu baštinu ili da slovi kao jedan od zaštitnih znakova ovih prostora – Subotić i dodao da će o stećcima uskoro biti štampana i brošura.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments