Ekonomski razvoj iznad svega

0

ISTOČNO SARAJEVO – Novoizabrani načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović najavljuje ekonomski razvoj opštine, unapređenje poslovne zone Radulovac te zapošljavanje, prije svega, mladih ljudi.

Tu je i rješavanje bolnice u Kasindolu, izgradnja sale Osnovne škole „Petar Petrović NJegoš“, nastavak izgradnje infrastrukturne mreže.

„Realizaciju planiranih aktivnosti možemo svrstati u četiri oblasti – javna uprava, ekonomski razvoj, društveni i socijalni razvoj i prirodni resursi i zaštita životne sredine“, ističe Božović u intervjuu Srni.

Prema njegovim riječima, najvažniji je ekonomski razvoj, u okviru kojeg bi trebalo da budu stvoreni uslovi za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta dolaskom novih privrednih subjekata i investitora na područje opštine.

„Bez otvaranja novih radnih mjesta u Istočnoj Ilidži građanima opštine nema svijetle budućnosti. To je osnovni preduslov da bi se ostalo i opstalo na teritoriji sarajevsko-romanijske regije, pored grada koji ima skoro pola miliona stanovnika“, smatra Božović.

Postojeći privredni subjekti u Istočnoj Ilidži u narednom periodu proširiće kapacitete, čime bi trebalo da bude zaposleno 50 do 100 ljudi.

Prema njegovim riječima, biće nastavljene aktivnosti na razvoju poslovne zone Radulovac. Riječ je o području u neposrednoj blizini Sarajevskog aerodroma u kome je opština već uložila znatna sredstva za izgradnju infrastrukture.

Kad je riječ o igradnji nove zgrade bolnice Istočno Sarajevo, Božović, koji je do sada bio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, napominje da će sa pozicije načelnika stalno inicirati tu priču.

„Dugo godina je gorući problem izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu. Ne tvrdim da nije bilo ulaganja u Istočno Sarajevo, ali nikada nisu bili jasno poređani prioriteti. Vjerovatno bi danas ovdje bilo mnogo više stanovnika da je zdravstvena zaštita riješena prije desetak godina“, navodi Božović, koji smatra da je sarajevsko-romanijska regija, „kada je riječ o razvoju zdravstvenog sektora, nepravedno zapostavljena“.

Prema njegovim riječima, ima još problema koji statutarno nisu nadležnost opštine, a koje će ona, kako stvari stoje, morati da rješava u svojoj „režiji“, a to je izgradnja zgrade Gimnazije i fiskulturne sale Osnovne škole „Petar Petrović NJegoš“.

Božović podsjeća da je Skupština opštine Istočna Ilidža donijela odluku o nabavci objekta za smještaj policijske stanice, iako to u drugim opštinama radi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

„Stalno smo govorili da je u Istočnoj Ilidži neophodna policijska stanica, da je potreban veći broj policajaca i njihovo prisustvo na terenu, jer je riječ o opštini koja se najvećim dijelom graniči sa Federacijom BiH“, pojašnjava Božović.

On najavljuje da će, nakon konstitutivne sjednice Skupštine opštine, koja bi trebalo da bude održana u prvoj sedmici decembra, brzo biti razmatran nacrt budžeta.

„Visoka nezaposlenost, uništeni privredni kapaciteti, loš socijalni status građana – sve to nas opterećuje da ne možemo da se bavimo na pravi način razvojnim projektima.

Moramo značajnu pažnju posvetiti socijalnim komponentama, ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, a koji su dosta toga dali za Republiku Srpsku“, navodi Božović za Srnu.

Naglašavajući da će i u novom sazivu opštinske skupštine većinu činiti koalicija SDS-PDP-NDP, Božović navodi da će vrijeme do njenog formiranja biti iskorišteno da se sagledaju problemi.

„U prvih par mjeseci izvršićemo malu reorganizaciju, kada je riječ o funkcionisanju lokalne samouprave. Vjerovatno će doći do određenih izmjena kada je riječ o sistematizaciji i prilagođavanju opštinske administracije pristupu građanima“, najavljuje Božović.

Prema njegovim riječima, to što vlast u tri opštine donjeg dijela grada Istočno Novo Sarajevo i Trnovo /SNSD-DNS-SP/, te Istočna Ilidža /SDS-PDP-NDP/ čine različite političke opcije ne bi trebalo da bude prepreka za njihovu saradnju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare