Ekonomija, te Turizam i hotelijerstvo – licencirani studijski programi

1

Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu uspješno je završio licenciranje modernizovanih studijskih programa Ekonomija i Turizam i hotelijerstvo na prvom ciklusu studija, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika ove visokoškolske ustanove.

Dekan Ekonomskog fakulteta Pale Radomir Božić rekao je da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske izdalo licence za studijske programe koje će studenti moći pohađati od akademske 2020/2021. godine.

„Uspješno su okončane sve aktivnosti vezane za licenciranje inoviranih nastavnih planova na prvom cikusu studija na Ekonomskom fakultetu, a procedura licenciranja započeta još u prošloj godini. Razlozi inoviranja i modernizovanja studijskog programa Ekonomija temelje se na naglašenoj tražnji ekonomista različitih usmjerenja. Neizvjesnost i kompleksnost okruženja nameću nove izazove i traže nova znanja, koja upravo pruža ovaj studijski program“, naveo je Božić.

On je istakao da je studijski program koncipiran tako da se u svim dijelovima zasniva na najnovijim naučnim saznanjima u domenu ekonomije i prilagođen je potrebama tržišta rada.

„Novi studenti na oba studijska programa studiraće po inoviranom nastavnom planu i programu koji se kreira po uzoru na respektabilne ekonomske fakultete. Izmjenama smo kreirali i novi smjer na studijskom programu ekonomije koji će biti od treće godine – Digitalna transformacija“, rekao je Božić.

On dodaje da je suština novog smjera da budućim ekonomistima pruži odgovarajuća znanja, vještine iz domena novih tehnologija i digitalne transformacije ekonomskih i poslovnih aktivnosti i društva u cjelini, a, s druge strane, u poslovnim procesima na makro i mikro nivou.

Prema njegovim riječima, svrha studijskog programa proizilazi iz potrebe privrede i društva u cjelini u Republici Srpskoj za visokoobrazovnim kadrom, koji ovim putem treba da bude osposobljen za primjenu naučnih saznanja u praksi.

Božić je pozvao brucoše koji nisu donijeli svoje odluke da razmotre mogućnost
studiranja na studijskom programu Ekonomija ili Turizam i hotelijerstvo jer studenti koji budu studirali prvu godinu na ovom fakultetu u ovoj akademskoj godini studiraće na teret budžeta i po novom nastavnom planu i programu.

Prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu Pale Predrag Mlinarević istakao je da novost plana i programa jeste da imaju jedinstven smjer Digitalna transformacija na studijskom programu Ekonomija, koji ne postoji na obrazovnom tržištu Republike Srpske i BiH, a spoj je ekonomije i digitalnih tehnologija.

„Prvi put imamo program koji je sistematičan, a u njegovu izradu uključili smo poslovnu zajednicu, partnere gdje smo uočili da je taj profil kadra deficitaran na tržištu. Shodno tim zahtjevima napravili smo jedna smjer koji će obrazovati studente kako bi imali znanja i vještine te relativno lako naći posao“, navodi Mlinarević.

On je poručio maturantima koji se nisu još upisali na fakultet da je jedinstvena prilika da to učine, da su još slobodna 73 mjesta na studijskom programu Ekonomija, te da će svi koji se budu upisali u naredna dva roka biti na budžetu i studirati besplatno.

Docent na užoj i naučnoj oblasti turizam i hotelijerstvo na Ekonomskom fakultetu Nemanja Šarenac kaže da se osnovne izmjene urađene kod studijskog programa Turizam i hotelijerstvo odnose na specijalizaciju kadra koji proizvode na ovom fakultetu.

„Studijski program je uveden 2012. godine. Shodno potrebama i zahtjevima turističkog tržišta u Republici Srpskoj i BiH, izvršili smo odgovarajuće izmjene na ovom studijskom programu, mada se izmjenama ne mijenja struktura i koncepcija nastavnog plana i programa, već se vrši njegovo oblikovanje i standardizacija prema drugim visokoškolskom ustanovama“, objasnio je Šarenac.

On je dodao da će izmjene studijskog programa ponuditi više specijalizovanih predmeta iz oblasti turizma i hotelijerstva, stručnu praksu, te studente modernizovati sa novim vještinama i znanjima. /kraj/mkb/mir/foto

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ni ponuđeni novi studijski smjerovi na Ekonomskom falultetu, ni to što će budući studenti biti na budžetu i besplatno se školovati, neće ništa značajno uticati na interesovanje potencijalnih kandidata da upišu ovaj fakultet. Kakva korist od svega ponuđenog, kad studenti završe fakultet, čeka ih grdno razočarenje da neće dobiti posao u struci. Neplanski upis na ovaj i dr. fakultete društvenih nauka, doveo je do nekontrolisane hipereprodukcije kadrova, koji nisu nikom potrebni. Zvanično nijedna institucija nije provela istraživanje na Biroima rada da se utvrdi tačan broj nezaposlenih ekonomista. Te podatke nije teško prikupiti, Biroi rada imaju urednu statistiku o nezaposlenosti po školskoj spremi i zanimanjima. Da nije zajedničkih organa gdje je ogromna većina ovog kadra zaposlen, na Birou rada na Palama bi broj nezaposlenih za trećinu bio veći. Jedino od fakulteta materijalne kortisti imaju nastavni kadar, jer da nije studenata, prestala bi potreba za njihovim radom i ostali bi profe bez posla.