Ekolozi uporni u borbi protiv gradnje na Bjelavi

0

FOČA – Članovi fočanskog Udruženja građana „Bjelava“, u saradnji sa Centrom za životnu sredinu i Koalicijom za zaštitu rijeka BiH, danas su u Bukovici kod Foče postavili kontejner koji su nazvali „Kuća za odbranu rijeka“ u kojem će dežurati da bi spriječili eventualni ponovni dolazak mašina u korito rijeke Bjelave zbog gradnje male hidroelektrane.

„Kuća za odbranu rijeka“, oslikana motivima koji ukazuju na pogubne posljedice malih elektrana, postavljena je u blizini magistrale Foča-Tjentište, na samom početku makadamskog puta, koji je dolinom Bjelave prošle godine prokopao koncesionar, fočansko preduzeže „Srbinjeputevi“, da bi omogućilo pristup lokaciji na kojoj je predviđena gradnja male hidroelektrane.

Ekološki aktivisti, kasnije okupljeni u Udruženje „Bjelava“, u više navrata su organizovali proteste, upozorivši da je koncesionar bez dozvole iskrčio ogromnu količinu šume, uzurpirao privatna imanja, promijenio tok Bjelave i ugrozio gradski vodovod, s obzirom na to da se Foča vodom za piće napaja sa te rijeke.

Predsjednik Udruženja „Bjelava“ Jovan Drakul rekao je da i na ovaj način žele da pošalju jasnu poruku nadležnom ministarstvu, koje će odlučivati o dodjeli dozvola za gradnju malih hidroelektrana, da građani neće odustati od odbrane ne samo Bjelave, već i ostalih fočanskih rijeka.

On je podsjetio da bi deklaracija, koja je jednoglasno donesena u Narodnoj skupštini Republike Srpske, trebalo da obaveže sve opštine i ministarstva da stopiraju dozvole za gradnju malih hidroelektrana koje se od njih traže i da izvrše reviziju, kao u ovom slučaju, dosadašnjih koncesionih ugovora.

Iz Udruženja „Bjelava“ pojašnjavaju da je nakon više protesta građana, nadležno ministarstvo stopiralo radove u koritu rijeke Bjelave i da je sada u toku proces izrade prethodne studije uticaja na životnu sredinu, nakon čega bi trebalo da uslijedi pribavljanje ekoloških i građevinskih dozvola.

Ekolozi smatraju da koncesionar to neće moći ostvariti, ističući da su svi argumenti na njihovoj strani.

„Glavni argument su, svakako, neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi, što je osnova za bilo kakve dozvole. Nisu riješeni niti će biti riješeni, jer jednostavno ljudi ne žele da prodaju svoja imanja. Mi već godinu apelujemo da je ugrožen gradski vodovod, klizišta su se već pojavila, prokopan je put kojim se direktno ugrožava cjevovod, pogođena je i vodenica koja je zaštićena kao kulturno-istorijsko naslijeđe, a niko ne mari ni što je narušena priroda, što su ugroženi mladica, koja se ovdje mrijesti, pastrmka, riječni rakovi“, rekao je Drakul.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare