Џатрас: Период западне доминације приводи се крају

0

БАЊАЛУКА – Бивши амерички дипломата Џејмс Џатрас изјавио је данас у Бањалуци да се дуг период западне доминације, предвођене америчком империјом, полако приводи крају, те да свијет креће у смјеру мултиполаризма, веће праведности и уважености националних и права народа.

Овај истакнути политички аналитичар је навео да је снага Републике Српске у снази њеног народа, који је самосвјестан, окренут слободи и будућности, те заштити својих права на овим просторима.

Он је довео у питање легитимитет Кристијана Шмита, којег не признаје Српска, истакавши да он д‌јелује у функцији америчког и западног хегемонизма коме се назире крај.

Џатрас је у обраћању у Академији наука и умјетности Српске, гд‌је се одржава Међународна конференција „Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума“, истакао да се Срби морају одупријети актуелним притисцима, радити на заштити својих права, те чекати да се заврши глобално америчко царство“, након чега ће се отворити простор за народе попут њих.

На конференцији учествују предсједник Српске Милорад Додик, више посланика Европског парламента и националних парламената, политичара и јавних личности из цијелог свијета.

Не смије се допустити да Српску униште

БАЊАЛУКА – Словеначки политичар Змаго Јелинчич изјавио је да ће ЕУ покушати да уништи Републику Српску али да то не смије бити допуштено.

Јелинчич је на Међународној конференцији у Бањалуци истакао да је једини пут за Републику Српску самосталност.

Он сматра да ЕУ иде према своме крају. „Таква Унија неће постојати за пет шест година. Упркос томе, она ће покушати да уништи Републику Српску што не смије бити допуштено“, рекао Јелинчич.

Он каже да Република Српска има политичке пријатеље у Словенији и да се нада да ће на европским изборима доћи до промјена.

У Академији наука и умјетности Српске одржава се Међународна конференција „Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума“, на којој учествују предсједник Српске Милорад Додик и посланици Европског парламента и националних парламената, политичари и јавне личности из Италије, Холандије, Бугарске, Шпаније, Њемачке, САД и других земаља.

Аутономија није проблем већ начин за напредак

БАЊАЛУКА – Члан Европског парламента Матео Гацини рекао је да суверенит Републике Српске не би требало да буде упитан у оквиру Дејтонског мировног споразума и да аутономија не представља проблем већ је начин за напредак.

„Овај споразум видим као начин да се разговара и рјешавају постојећи проблеми“, рекао је Гацини у Бањалуци на Међународној конференцији „Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума“.

Он је навео да се Европа не смије повиновати САД али да са том земљом мора да разговара.

Гацини је подсјетио да долази из дијела Италије који има посебну аутономију јер је некада припадо Аустрији те да посебна аутономија не представља никакав проблем него начин за напредак.

У Академији наука и умјетности Српске одржава се Међународна конференција „Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума“, на којој учествују предсједник Српске Милорад Додик и посланици Европског парламента и националних парламената, политичари и јавне личности из Италије, Холандије, Бугарске, Шпаније, Њемачке, САД и других земаља.

Џатрас: Будите истрајни да се крст врати на заставу Републике Српске

БАЊАЛУКА – Угледни политички аналитичар Џејмс Џатрас поручио је данас Србима да буду истрајни да се крст врати на заставу Републике Српске.

Џатрас је појаснио да је и у вријеме Дејтонског споразума као и када је пронађено рјешење за Косово и Метохију било јасно да САД желе створити муслиманску државу у БиХ, што је од почетка била намјера.

Он је напоменуо да Срби у Републици Српској треба да се одупру и да чекају док се заврши глобално америчко царство у чијој су функцији и акције Кристијана Шмита у његова легитимност.

„Плашим се да са том климом и повлачењем плиме америчког глобализма, да се не повуче српска држава. Будите истрајни да вам се крст врати на заставу Републике Српске“, истакао је Џатрас на Међународној конференцији „Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума“.

Џатрас сматра да је добра вијест да се глобално америчко царство завршава и да се прелази на мултиполарни свијет. „Нема говора о мултиполарности без националног идентитета“, навео је Џатрас.

Џатрас је истакао да би САД требало да бране Дејтонски мировни споразум онако како је написан, али је такође и додао да је као и Мински споразум од почетка био обмана, што САД никада нису и неће прихватити као ни Резолуцију 12 44.

Он је поновио да је снага Републике Српске у српском народу и његовој самосвјесности, а Србе је упоредио са Русима јер и једни и други знају ко су, док се тако нешто не може рећи за САД, те је истакао да је зато важно очувати национални идентитет.

„Руси ће се очувати али, питање је да ли ће Америка“, закључио је Џатрас.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare