Dvije i po godine za jednu učionicu

0

SARAJEVO – Predstavnici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ danas su u prostorijama Ekonomskog fakulteta potpisali sporazum po kome se dio prostora te visokoškolske ustanove ustupa Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ za potrebe organizovanja i rada Instituta za studij međureligijskog dijaloga.

Potpisivanju ovog sporazuma, koji predstavlja okončanje prve faze procesa vraćanja imovine nekadašnje Sarajevske bogoslovije, prisustvovali su američki ambasador u BiH Patrik Mun, premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Damir Marjanović, te čelni ljudi fakulteta islamskih nauka i Katoličkog bogoslovskog fakulteta, koji su pružili podršku ovom sporazumu i osnivanju Instituta za međureligijski dijalog.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ Boris Brajović potvrdio je da je Upravni odbor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu donio odluku o ustupanju prostorije veličine do 30 metara kvadratnih Bogoslovskom fakultetu za potrebe osnivanja Instituta za studij međureligijskog dijaloga.

„Zadovoljni smo činjenicom da je ovo simboličan početak teškog i mukotrpnog procesa vraćanja zgrade Ekonomskog fakulteta Srpskoj pravoslavnoj crkvi i našoj Bogosloviji. Zadovoljstvo je tim veće što su danas i dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i američki ambasador potvrdili da zgrada tog fakulteta pripada našoj Bogosloviji“, rekao je dekan Brajović za sajt Univerziteta Istočno Sarajevo.

On je dodao da razgovori na temu vraćanja zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi traju pune dvije i po godine i da su tek sada, uoči odlaska ambasadora Muna iz BiH, pomaknuti „s mrtve tačke“.

„Ambasador Mun rekao je da će i njegov nasljednik raditi na podsticanju izgradnje nove zgrade Ekonomskog fakulteta u kampusu Univerziteta u Sarajevu, kako bi Pravoslavni bogoslovski fakultet i Srpska pravoslavna crkva mogli da dobiju cijelu zgradu koja je naše vlasništvo“, naglasio je Brajović.

On je naveo da će ustupljena prostorija biti iskorištena za organizovanje master i doktorskih studija koje će se baviti temama iz hrišćanske i islamske teologije.

„Biće to studij o graničnim teološkim područjima koja su zanimljiva za istraživanje i jednima i drugima“, zaključio je dekan Brajović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare