Dušanka i Janko prave sapune i eko-blokove

0

ZVORNIK – Zvorničani Dušanka i Janko Mikić višak slobodnog vremena u penziji troše tako što prave domaće sapune, odnosno eko-blokove, u koje ugrađuju svoje znanje i iskustvo.

Dušanka i Janko proveli su radni vijeku fabrici glinice „Birač”, on kao diplomirani tehnolog, a ona kao inžinjer hemijske tehnologije u laboratoriji.

Nakon što se adaptirala na penzionerski status, Dušanka je počela da izrađuje domaće sapune, najprije za ličnu upotrebu, a kasnije je počela i da ih prodaje.

Odluku da sama spravlja sapune ubrzala je „poplava“ raznih kozmetičkih proizvoda sa mnogo štetnih dodataka. Željela je da napravi nešto što će biti prihvatljivije za ljudsko tijelo, jer mnogo ljudi imaju alergije, razna perutanja kože i druge kožne probleme.

Dušanka smatra da je tome dosta doprinio razvoj kozmetike, pa je počela da pravi sapune u kojima nema hemijskih sredstava izuzev NaOH, koji je neophodan radi saponifikacije. Sve drugo su prirodni sastojci.

„Za sapune koristim maslinovo ulje, palmino, suncokretovo hladno cijeđeno i kokosovo ulje, kao i NaOH – lužinu. Radim uvijek na hladno, jer želim da sačuvam sve korisne stvari iz ulja, tako da ih zagrijavam do 38 stepeni“ – pojašnjava ona Srni.

Na početku je dodavala destilovanu vodu za rastvaranje NaOH, ali je u međuvremenu nabavila kozije mlijeko i u njemu rastvaram lužinu. Ubrzo je otkrila da je za zadržavanje masnoća u mlijeku potrebno da ono bude zaleđeno, te da se postepeno otapa toplotom koja se oslobađa prilikom rastvaranja lužine.

„Sastojke miješam štapnim mikserom i na kraju dodajem razne dodatke, nekad čajeve od biljaka – sušen nevenov cvijet, hajdučku travu, kantarion – i to tako da sve suve biljke u drvenom avanu tucam, jer bi se u drugom sve pretvorilo u prah.

Dodajem lavandu, sok od mrkve, sok i koru od naranxe i limuna, sok od koprive, kantarionovo ulje koje sama pravim, kakao, papriku, cimet, med, ricinusovo ulje, bademovo i ulja čajevca koji ima antibakterijska svojstva, a za piling imam sapun sa kukuruznim brašnom“ – otkriva Dušanka.

Sve te biljke i dodaci koriste i za bojenje sapuna. Dušanka ne dodaje vještačke mirise, već samo eterično ulje lavande, limuna ili narandže.

Saponifikacione brojeve sama određuje, dok je ph-vrijednost sapuna između 8,5 i 9. Izrađuje ih u nekoliko veličina i oblika, a jedino što nije bilo riješeno jeste pakovanje.

Dušanka je željela da pakovanja sama pravi, pa je probala da hekla kesice, da ih pravi od jutanih džakova… Na kraju se odlučila za kartonske kutijice.
Za sada je zadovoljna kako ide prodaja, a odnedavno njeni sapuni mogu se naći i u suvenirnici zvorničke Turističke orgnizacije.

Dušankin suprug Janko, i prije nego je otišao u penziju, počeo je da pravi „eko“ blokove, što iz zadovoljstva, što da bi iskoristio šljaku od kućnog centralnog grijanja.

Košuljicu za blok pravi od betona, koju potom puni šljakom i dobija kvalitetan građevinski blok sa kojim je na takmičenju inovatora Srbije i Republike Srpske 2009. godine stigao do finala u konkurenciji inovatora iz Srpske.

Janko kaže da je dosta toga promijenio od 2009. godine, te da je sada u Fazi izrade vibro-sita koje će mu olakšati posao.

„Pripreme šljake za ugradnju u blok je obiman posao, jer šljaka mora da odleži u zimskom periodu da bi se prečišćavala, a potom mora da se vrši prosijavanje na dvije frakcije, od 5 do 10 mm i ispod 5 mm. Taj dio posla olakšaće mi vibro-presa“ – ističe Mikić.

Planira da počne da boji šljunak, što zahtijeva toplo vrijeme i za šta će morati da nabavi mješalicu, rešetke za sušenje i adekvatne boje.

Janko napominje da dekorativni šljunak ima višestruku primjenu, poput posipanja dna bazena, staza u dvorištima i vrtovima, kao i za dekoraciju na groblju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare