Dukić: Sve uspješnije poslovanje kompanije

0
Dukić: Sve uspješnije poslovanje kompanije
МИЛИЋИ, 20. ЈУЛА /СРНА/ - На свечаности обиљежавања Дана компаније "Боксит" из Милића, директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић уручио плакету Фонда предсједнику "Боксита" Рајку Дукићу за допринос раду те институције.

MILIĆI – Predsjednik „Boksita“ Rajko Dukić rekao je danas u Milićima da ta kompanija, koju je Privredna komora Republike Srpske proglasila za najuspješnije veliko preduzeće u Srpskoj u 2017. godini, u ovoj godini posluje još uspješnije.

Dukić je, na svečanosti obilježavanja Dana kompanije, naveo da je u prvom polugodištu, u odnosu na isti period prošle, za pet odsto ostvaren rast proizvodnje u sektoru rudarstvo, u sektoru saobraćaj za 20 odsto je povećan obim prevoza robe na međunarodnom, a za 11 odsto na domaćem tržištu, te za 15 odsto povećan obim prevoza putnika.

U sektoru građevinarstvo vrijednost usluga, prikazana u okviru ukupnog prihoda je, u poređenju sa prvim polugodištem prošle godine, udvostručena, u sektoru mašinstvo i elektroodržavanje prihod je uvećan za 23 odsto, fabrici namještaja i masivnih ploča za 40 odsto, a u sektoru proizvodnja hrane, odnosno konzumnih jaja, za pet odsto.

„U prvih šest mjeseci ove godine u našem Specijalističkom medicinskom centru obavljena su 15.302 pregleda, što je za 5.000 više, nego tokom cijele prošle godine“, naglasio je Dukić na svečanosti kojoj su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić, narodni poslanici Radovan Višković i Staša Košarac, direktor preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Nenad Nešić, te direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Dukić je istakao da odlične rezultate ostvaruje i Specijalna bolnica iz hirurških oblasti „Boksit“, gdje je za šest mjeseci ove godine urađeno dvosturko više hirurških intervencija nego prošle.

U „Boksitovom“ Porodilištu u istom periodu rođeno je 136 beba, od kojih je 30 sa područja opštine Milići, a 106 sa područja drugih opština, za šta je, po osnovu stimulansa rađanja, kompanija uložila oko 100.000 KM.

„Iako je ukupan prihod znatno veći u odnosu na isti period prošle godine, nije ostvarena veća dobit, zbog povećanja troškova, za oko dva miliona, od čega, samo po osnovu povećanja cijena goriva i akciza na gorivo, oko 800.000 KM i znatnog pada cijena na tržištu nekih proizvoda“, napomenuo je Dukić.

On je naveo da je u investicije uloženo oko 5,5 miliona KM, što je 2,2 puta više u odnosu na isti period prošle godine.

„Oko 2,8 miliona KM uloženo je u sektor saobraćaj, za nabavku vozila, i oko 900.000 KM u Fabriku namještaja i masivnih ploča“, za nabavku savremene opreme. Znatna sredstva uložena su i u druge sektore“, rekao je Dukić.

On je pojasnio da je ovim ulaganjima povećana vrijednost osnovnih sredstava u kompaniji za devet odsto, što je dovelo do potrebe da dodatno bude zaposleno 71 lice, od kojeg je, samo tokom ove godine, 67 novozaposlenih, među njima i 14 pripravnika.

„Prije mjesec dana za više od polovine zaposlenih povećani su startni koeficijenti i najniža cijena rada, što će uticati na povećanje i platnog fonda i prosječnih plata, do kraja godine“, rekao je Dukić.

Dukiću je na svečanosti direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić uručio plaketu Fonda za doprinos radu te institucije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare