Dug za dva miliona KM veći od vrijednosti imovine

0

MILIĆI- Dug Fabrike montažnih kuća “Intal” iz Milića prema povjeriocima veći je za više od dva miliona KM od knjigovodstvene vrijednosti firme, koja je procijenjena na oko pet miliona KM, rekao je danas Srni stečajni upravnik u “Intalu” Mlađen Petković.

Petković je naveo da je u takvoj situaciji nerealno očekivati značajnije namirenje povjerilaca i nastavak proizvodnje u firmi, uključujući i mogućnost reorganizacije i donošenja racionalnog stečajnog plana.

On je pojasnio da je ovakav stav zastupao i pred Okružnim privrednim sudom u Istočnom Sarajevu, gdje je sredinom decembra održano ispitno ročište na kojem su precizno utvrđena potraživanja povjerilaca milićkog preduzeća.

“Predložio sam sudu da Skupština povjerilaca donese odluku o prodaji imovine stečajnog dužnika u cjelini, jer je jedino tako moguće da se sačuva jezgro preduzeća i razmišlja o pokretanju proizvodnog procesa. Svako rasparčavanje imovine značilo bi kraj za fabriku”, smatra Petković.

Petković je dodao da će u stečajnom postupku, ali sudskim putem, biti rješavano i pitanje vlasništva nad 40 stanova koje trenutno koriste “Intalovi” radnici.

“Oni su se prijavili kao izlučni povjerioci i na ispitnom ročištu su upućeni da u parnici dokažu da su vlasnici stanova. Tek poslije tog postupka biće donesena konačna odluka da li će ti stanovi da se zadrže u stečajnoj masi ili će biti izdvojeni i pripasti radnicima”, naveo je Petković.

Početkom februara naredne godine pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu zakazano je izvještajno ročište, na kojem treba da bude sagledano ekonomsko stanje u “Intalu”, formiran odbor povjerilaca, te donesena odluka o daljoj sudbini firme.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments