Drugi sajam tradicionalnih proizvoda privukao brojne posjetioce

0
Drugi sajam tradicionalnih proizvoda privukao brojne posjetioce

FOČA – Drugi sajam sira, vina, meda i tradicionalnih proizvoda okupio je danas u restoranu „Komlen“ na Tjentištu brojne izlagače sa područja Foče, hercegovačkih i drugih opština sa regije čiji su domaći specijaliteti privukli ogroman broj posjetilaca i turista iz evropskih zemalja.

„Carska rakija“, nevesinjski nadaleko poznati sirevi, fočanski „zlatni sir“, proizvodi od smokava, prirodni čajevi, melemi i tinkture, rukotvorine i suveniri, bogatstvo domaćih, tradicionalnih proizvoda, samo su dio bogate festivalske ponude predstavljene u prirodnom ambijentu Nacionalnog parka „Sutjeska“, koji je organizator sajma.

Najveća gužva je na štandu Bože Vlačića iz Trebinja, koji je predstavio proizvode od smokve.

„Slatko od smokava, džem, rakija, liker od smokve i lavande, paleta proizvoda je velika. Ne bih volio da mi se ponovi ovakva godina i pored stalnog zalivanja i čuvanja slab je prinos, ali ja sam zadovoljan. Potražnje uvijek ima, a to pokazuje i ovaj sajam“, kaže Vlačić.

Nevesinjci su se predstavili bogatim mliječnim i proizvodima od meda.

„Med i sve ostale pčelinje proizvode, propolis, polen, mješavine rakije medovače. Ovo je jedna od najlošijih godina za nas pčelare u posljednjih pedeset godina i više, ali borimo se“, kaže pčelar Radmilo Govedarica iz Nevesinja.

„Tu su visokokvalitetni sirevi, sirevi za mezu sa paprikom, biberom, do najvećeg specijaliteta – sira iz mijeha, zatim tri vrste kajmaka, visokokvalitetno mlijeko sa hercegovačkih planina i visoravni“, rekao je Blagoje Kravić, predstavnik mljekare „Perfeto plus“ iz Nevesinja.

Da priroda čuva lijek za svakoga pokazao je pčelarski centar „Batinić“ sa Sokoca koji je predstavio različite prirodne preparate od biljaka i meda.

Organska proizvodnja bez hemije garantuje kvalitet, ističu Batinići.

„Tu su melemi na bazi meda, tinkture od biljaka, trava, kreme protiv bora, za njegu kože, kozmetika, mješavine za jačanje imuniteta, biljne kapi za ublažavanje različitih tegoba. Veliko je interesovanje za proizvode, svi traže prirodno, koliko god to ne izgleda nekad tako“, kaže Dragan Batinić, vlasnik pčelarskog centra „Batinić“.

Domaće proizvode od najkvalitetnijeg voća i povrća, ali i ljekovitog bilja sa obronaka Zelengore, Vučeva i Maglića predstavilo je seosko domaćinstvo Kovač sa područja Tjentišta.

„Slatko od jagoda, borovnice, šipurka, ajvar, sokove od voća, naša je proizvodnja, a sve proizvode pravimo sa čistom izvorskom vodom koja nije hlorisana tako da je sve zdravo i ljekovito“, kaže Ramiz Kovač, koji se može pohvaliti kvalitetnom domaćom rakijom od jabuka „Ramizovačom“.

Čuda prirode pretvorena u kvalitetne preparate predstavila je manufaktura Vladičić iz Foče, dok su kvalitetne tradicionalne proizvode od voća i povrća vješto spremile vrijedne ruke domaćica iz ustikoljanskog Udruženja žena „Emina“.

Glavna tema ovogodišnjeg sajma je orijentisanost ka održivom razvoju u ruralnim područjima. Osim što okuplja brojne izlagače, sajam pruža mogućnost da se autohtoni proizvodi Foče i opština u okruženju promovišu u turističkom smislu i to u jedinstvenom prirodnom ambijentu najstarijeg nacionalnog parka u BiH.

„Ovim sajamom pokušavamo da motivišemo domaće proizvođače i pružimo plasman njihovih prirodnih proizvoda. Svi ovi proizvodi uskoro će se moći prodavati u našoj namjenskoj prodavnici koju ovdje imamo, tako da nastojimo da cijela regija ima korist od NP `Sutjeska`, kao što Republika Srpska ima korist jer ovdje je sve više turista, a već je posjećenost viša za oko 20 odsto nego lani“, rekao je direktor Nacionalnog parka Dejan Pavlović.

On naglašava da gosti stižu sa svih kontinenata, te da se javlja potreba za sve većim smještajnim kapacitetom, što će biti omogućeno uz pomoć Vlade Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare