Drugi program „Filmoteke“ u srijedu, 30. novembra

0

Drugi program „Filmoteke“, koji realizuje Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, biće održan u srijedu, 30. novembra u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Palama.
Program počinje u 18.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Dio programa posvećen je uspomeni na filmskog stvaraoca Miodraga Taranu, utemeljivača i prvog direktora „Srna filma“, prve produkcijske kuće u Republici Srpskoj, čiji je Kinoteka Republike Srpske pravni sljedbenik.

Biće prikazana dva njegova  dokumentarca iz predratnog perioda Nebeska berba iz 1991. i Djevojčica iz prošlog vijeka iz 1986. godine,  oba u produkciji sarajevskog Foruma, te kratki dokumentarni film Ljeto sam proveo, u produkciji „Srna filma“ iz 1992. godine.

Tarana je rođen 1950. godine u Trebinju, gdje se još u đačkim danima amaterski počeo baviti filmom, a životni put odvešće ga u Beograd, gdje završava arheologiju, zatim u Sarajevo, gdje je petnaestak godina bio jedan od uglednih reditelja Televizije Sarajevo.

Početkom rata dolazi u Pale, učestvuje u formiranju Srpske televizije,  a nekoliko mjeseci kasnije (početkom jula 1992. godine) biće  idejni osnivač „Srna film“, javnog filmskog preduzeće Republike Srpske, na čijem čelu će ostati sve do pogibije 1993. godine.

Prošavši s kamerom brojna ratišta – od Knina, Krajine, Semberije, Sarajevsko-romanijske regije do rodne Hercegovine, Tarana je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Novom Sadu 1993. godine, u vrijeme kada je u tom gradu održavan Međunarodni filmski festival “Zlatni vitez“, koji je te godine prvi i jedini put održan izvan granica Rusije, u znak podrške ruskih filmskih stvaralaca borbi srpskog naroda.

Ime  Miodraga Tarane ostaće višestruko zapisano u kinematografiji Republike Srpske, ne samo kao osnivača i prvog direktora „Srna filma“  nego i autora prvog dokumentarnog filma Republike Srpske, što je označilo i početak dokumentarne produkcije Republike Srpske. Kratki dokumentarni film Ljeto sam proveo (1992), koji je Tarana radio u koautorstvu sa Zoranom Maslićem,  istovremeno je  i prvi nagrađeni film. Na 40. Festivalu jugoslovenskog kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu 1993. godine ovaj film je proglašen najboljim u video selekciji, čime je Tarana donio i prvu međunarodnu nagradu ne samo produkciji „Srna filma“ nego i kulturnom stvaralaštvu Republike Srpske , jer je to bila i prva nagrada dodijeljena nekoj ustanovi kulture izvan granica Srpske.

I njegov film Mir u Janji, takođe u koautorstvu sa Zoranom Maslićem, u produkciji „Srna filma“ 1993. godine, osvojio je „Srebrnog vizeta“ na već pomenutom festivalu u Novom Sadu, ali Tarana, nažalost, nije primio tu nagradu – poginuo je uoči proglašenja pobjednika festivala.

U drugom dijelu programa  biće prikazan dokumentarni film Povratak južnim planinama, u režiji Slavka Milanovića, nekadašnjeg umjetničkog direktora „Srna filma“, sada dramaturga Narodnog pozorišta u Beogradu.

Film Povratak južnim planinama, u produkciji „Srna filma“ iz 1997. godine, dobitnik je nagrade za najbolji ekološki film na MEFESTU (Međunarodni festival ekološkog, sportskog i turističkog filma) na Zlatiboru 1998. godine.

Snimljen na padinama Trebevića, Jahorine, Romanije i Glasinca, film je svojevrsna zvučna i likovna razglednica Republike Srpske, a kao matrica za njegovo nastajanje poslužilo je istoimeno muzičko djelo prerano preminule Ksenije Zečević (1956- 2006), koja je svoju kompoziciju Povratak južnim planinama posvetila svim srpskim borcima.

O filmu, njegovom nastajanju, učešću na festivalima, saradnji sa Ksenijom Zečević i radu na cjelokupnom muzičko-scensko-vizuelnom djelu  Povratak južnim planinama govoriće Slavko Milanović, gost Kinoteke Republike Srpske tokom ove „Filmoteke“.

Kao omaž Kseniji Zečević, biće prikazana i emisija o ovoj vrsnoj i talentovanoj, po mnogo čemu, neobičnoj umjetnici, iz serijala „Nezaboravljeni“, u produkciji Studija B.
Naredni program „Filmoteke“ biće održan sredinom decembra i biće posvećen obilježavanju stote godišnjice srpskog igranog filma.

Jadranka Pandurević, urednik programa.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare