Dozvola za rad u roku od 24 časa

0

U sjedištu Administrativne službe grada Istočno Sarajevo u Palama u petak je ozvaničen početak praktične realizacije projekta brze registracije zanatsko-preduzetničke djelatnosti, koja će biti na isti način primjenjivana u svih šest gradskih opština.gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović kazao je da su, u saradnji sa organizacijoma USAID/SPIRA, ovdašnje opštinske administracije u potpunosti osposobljene da proces registracije djelatnosti sprovedu za maksimalno 24 časa.
– Očekujemo da će ovaj projekat biti od značaja za gradske opštine i Istočno Sarajevo u cjelini, te da će ovakav način registracije privući buduće preduzetnike.

Dosadašnji način registracije, koji je znao potrajati i po nekoliko nedjelja, bio je prilično destimulativan i možda su neki koji su htjeli započeti vlastiti posao i odustajali od takve namjere zbog predugačke i složene procedure – rekao je Radovanović.

On je istakao da je u pripremi projekta ostvarena i dobra saradnja sa Vladom RS, koja je učinila sve kako bi opštine došle u poziciju da mogu samostalno završavati ovakve procedure.

Predstavnik republičke Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marko Kakuća podsjetio je da je ovaj pilot-projekat do sada realizovan u Laktašima i Mrkonjić Gradu, te da je grad Istočno Sarajevo sljedeći u tom nizu, čime su ovdašnje opštine postale referentna tačka za ovakav proces u ovom dijelu Srpske.

– Uspostavljena je jedinstvena procedura u svim gradskim opštinama, koja podrazumijeva da se ide u susret preduzetniku i koordinaciju ostalih nadležnih institucija uključenih u proces registracije, kao što su MUP, fondovi zdravstvenog osiguranja i PIO, te Poreska uprava – rekao je Kakuća.

On je pojasnio da svaki potencijalni podnosilac zahtjeva za brzu registraciju dolazi u opštine sa minimalnom ličnom dokumentacijom i na jednom mjestu popunjava sve ostale potrebne obrasce, dok opštinski službenik u njegovo ime od svih drugih institucija prikuplja ostalu potrebnu dokumentaciju i u roku od 24 sata izdaje pravosnažno rješenje o otpočinjanju djelatnosti.

Agencija

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže da se realizacija ovog projekta podudara i sa planovima o formiranju gradske Agencije za razvoj, odnosno fonda za investicije i kreditiranje.

– Ovaj projekat je dobro došao kao svojevrsna predaktivnost na putu realizacije ove ideje – kazao je Radovanović.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare