Dosta neiskorištenih pašnjaka

0
Dosta neiskorištenih pašnjaka

VLASENICA – Predstavnik bijeljinskog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mile Novaković danas je u Vlasenici održao predavanje o kvalitetu stočne hrane i problemu aflatoksina, te uzgoju goveda.

Novaković je rekao Srni da u Republici Srpskoj ima dosta neiskorištenih pašnjaka, te da tržište vapi za tovnim materijalom.

„U Vlasenici je potrebno animirati ljude da iskoriste one pašnjake koje imaju, a kroz uzgoj goveda u sistemu `krava-tele`. Posebno je bitno da se uključe staračka domaćinstva koja ne mogu dovoljno voditi računa o kvalitetu mlijeka. Poznato nam je da kvalitetna telad za tov dostižu dobru cijenu na tržištu i da uvijek mogu da nađu kupca. Najbitnije je istaći da na ovom području nije bilo pojave aflatoksina“, rekao je Novaković.

Predavač Sanja Ninković govorila je o ažuriranju podataka kao osnovu za ostvarivanje podsticaja predviđenih Pravilnikom za ostvarivanje novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Ninkovićeva je rekla Srni da je u toku ponovni upis sjetvenih površina po parcelama koji će trajati do 15. maja i poljoprivrednici do tog roka treba da se upišu u registar poljoprivrednih gazdinstava, ako žele da ostvare pravo na podsticaj.

„Neregistrovani poljoprivredni proizvođači gube pravo na određene premije i podsticaj, a samim tim dobijaju i pasivan status. Preporuka svim poljoprivrednicima koji se nisu upisali u registar je da to učine što prije, jer je to jedan od najjeftinijih vidova zdravstvenog osiguranja“, rekla je Ninkovićeva.

Predavanju su prisustvovali predstavnici lokalnih udruženja poljoprivrednika, individulani proizvođači, te službenici opštinskog resora za razvoj poljoprivrede.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments