Donirano skoro 475.000 KM, humanitarni broj pozvan 61.011 puta

0

BANJALUKA – U humanitarnoj akciju „S ljubavlju hrabrim srcima“ za nabavku prevoznih sredstava za djecu sa intelektualnim poteškoćama do sada je putem donacija prikupljeno 474.520 KM, dok je humanitarni broj 1411 pozvan 61.011 puta.

Vlada Republike Srpske odobrila je 80.000 KM za ovu humanitarnu akciju, koja se ove godine organizuje po 12. put pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

Građani pozivom na „M:telov“ humanitarni broj 1411, koji će biti aktivan do 31. decembra, podržavaju akciju sa jednom KM.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena „S ljubavlju hrabrim srcima“ broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.

Namjera je da se kroz nabavku prevoznih sredstava za 33 udruženja u sklopu Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Srpske, olakša pristup korištenju usluga najmlađim članovima, poput dnevnog zbrinjavanja, školovanja, radno-okupacionih radionica, sportskih i kulturnih aktivnosti i omogući veća uključenost u društveni život zajednica u kojima žive.

Zbog epidemiološke situacije, ove godine donatorsko veče organizovano je samo uz prikladan televizijski program na Radio-televiziji Republike Srpske, Alternativnoj televiziji i Televizije „K3“ iz Prnjavora.

Partneri predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji bili su mladi umjetnici i djeca iz različitih dijelova Srpske, koji su svojim umjetničkim performansom ili drugim angažmanom dali doprinos da zajedničkim snagama obezbijede pomoć za svoje drugare.

Donatorsko veče dokaz spremnosti Srpske da čini dobre stvari

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da donatorsko veče humanitarne akcije „S ljubavlju hrabrim srcima“ pokazuje da je cijela Srpska spremna da snažnim korakom ide narijed, savladava prepreke i čini dobre stvari.

Cvijanovićeva je istakla da želi da ovogodišnja humanitarna akcija postigne svoj cilj, te da sve buduće akcije budu usmjerene na dobre stvari i postižu dobre stvari.

„Želim da Republika Srpska bude mirna i stabilna, da budemo uspješni. Da idemo dalje putem razvoja. Mnogo toga smo uradili, ali mnogo izazova je pred nama“, rekla je Cvijanovićeva u televizijskoj emisiji na RTRS-u, koja predstavlja centralni događaj ovogodišnje humanitarne akcije „S ljubavlju hrabrim srcima“.

Cvijanovićeva je ukazala da Republika Srpska upravo sada savladava neke od možda najvećih izazova.

„Jako je važno da smo svi zajedno u okviru toga. Idemo hrabro u budućnost sa našim građanima i našim socijalnim partnerima. Stabilnost nam je potrebna na razne načine, da možemo da izvršavamo svoje obaveza kao institucije prema građanima, ali isto tako da svake godine pomjerimo tu granicu i idemo naprijed“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je ponosna što 12. put ova donatorska akcija okuplja sve članove društva Republike Srpske sa istim ciljem da se pomogne nekom od udruženja.

Cvijanovićeva je naglasila da su ovo plemenite i lijepe stvari i da je ova akcija zbirni rezultat i aktivnost.

„Svi smo zajedno i sarađujemo sa našim udruženjima sedmicama. Mladi talenti širom Republike Srpske čekaju svoju priliku da učestvuju u tome. Zahvaljujem našoj dobroj djeci, našim talentima širom Republike Srpske, koji su prepoznali potrebu da budu dio ovakve jedne velike priče. Ponosna sam što imamo takve mlade ljude i dječicu koja razumiju šta znači biti solidaran“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su djeca uvijek u fokusu interesovanja institucija Republike Srpske, kao i da se posebna briga vezuje za one kojima je potrebna određena pomoć.

„Sada govorimo da ćemo obezbijediti prevoz za korisnike Saveza `Minerali`. Kada sam pričala sa ljudima i vidjela šta to znači za njih, da imaju mnogo korisnika koji nemaju mogućnost da dođu do bilo kakvog događaja samo zato što nema prevoznih sredstava, onda smo rekli da tu da radimo zajedno sa našim građanima“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je sigurna da će cilj ove humanitarne akcije biti postignut do kraja godine.

„Osjećamo se dobro kada radimo dobre stvari. Kada razgovarate sa tim ljudima i kada oni objasne šta to u njihovom svakodnevnom životu znači onda se osjećate još korisnije zato što ste kroz malo djelo i mobilizaciju društva na ovaj način uspjeli da uradite veliku stvar“, dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je ponosna na Republiku Srpsku jer se svi građani spremno odazivaju na ovakve akcije, dodajući da je to posebno slučaj kada su u pitanju djeca.

„Tu smo svi jako osjetljivi i svi želimo da budemo dio priče koja pomaže svima njima da prevaziđu problema sa kojima se suočavaju“, istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da cilj svih dosadašnjih akcija da se pobošlja stanje onih kojima je akcija namijenjena od 2010. godine do danas.

Ona je naglasila da mora postojati dobro organizovanja udruženja koja okupljaju korisnike i dodala da je vrijedan i njihov način komunikacije sa institucijama.

„Mislim da su mnoga naša udruženja sjajno organizovana, ali ove poslove oni ne bi mogli da završe sami. Kada smo svi zajedno lakše ćemo motivisati naše donatore. LJudi u privrednoj sferi kažu da žele da pomognu, ali nekada ne budu svjesni svih tih potreba dok ih mi ne ukažemo kroz neku od ovih akcija. Zaista smo potrebni jedni drugima“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ova akcija mobiliše cijelu javnost Republike Srpske.

„Ovo je jedna od stvari koja nas ne dijeli, svi smo zajedno i želimo da doprinesemo“, dodala je Cvijanovićeva.

Sva sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ biće iskorištena za nabavku prevoznih sredstava za djecu sa intelektualnim poteškoćama.

Namjera je da se nabavkom prevoznih sredstava za 33 udruženja u sklopu Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Srpske, olakša pristup korištenju usluga najmlađim članovima, poput dnevnog zbrinjavanja, školovanja, radno-okupacionih radionica, sportskih i kulturnih aktivnosti i omogući veća uključenost u društveni život zajednica u kojima žive.

Građani pozivom na „M:telov“ humanitarni broj 1411, koji će biti aktivan do 31. decembra, mogu da podrže akciju jednom KM.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare