Донирана 22 мултисензорска система за надзор

0

САРАЈЕВО – Свечана церемонија примопредаје 22 мултисензорска система за надзор, донација Владе Јапана, који ће полицијским агенцијама у БиХ омогућити већу мобилност и лакши надзор границе, одржана је данас у сједишту Граничне полиције у Сарајеву.

Овом донацијом мултисензорски системи за надзор биће инсталирани на 20 патролних возила Граничне полиције и два патролна возила МУП-а Републике Српске, које је раније донирала Влада Јапана полицијским агенцијама у БиХ.

Према ријечима министра безбједности у Савјету министара Ненада Нешића у Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова за инсталацију, руковање и употребу система за надзор обучена су 44 полицијска службеника.

„Јапанска донација ће помоћи и олакшати рад полицијских службеника на терену, што ће допринијети побољшању ефикасности рада надлежних органа за спровођење закона у области борбе против илегалних миграција, али и у другим областима рада“, рекао је Нешић.

Он је подсјетио да је ова донација реализована на основу споразума између Савјета министара и Владе Јапана о бесповратној помоћи у износу од нешто више од три милиона евра, те додао да га радује да су јапанском донацијом обухваћени сви нивои власти у БиХ.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да су у току претходне седмице припадници МУП-а Републике Српске прошли обуку за уградњу и употребу мобилних надзорних система, која ће се користити у борби против илегалних миграција, као и у подизању степена безбједности на виши ниво.

Амбасадор Јапана у БиХ Масами Кинефучи истакао је да је данашња донација система за надзор наставак прошлогодишње донације када је полицијским агенцијама у БиХ додијељено укупно 37 патролних возила, те изразио наду да ће набавка возила и опреме допринијети побољшању капацитета Граничне полиције БиХ, те подржати процес приступања ЕУ.

Он је нагласио да од краја рата Јапан даје подршку побољшању квалитета живота грађана БиХ, као и реформама за чланство у ЕУ, наводећи да је ова земља до данас БиХ донирала нешто више од 800 милиона КМ.

„Надамо се да ће се ова опрема дуго користити, као и опрема коју смо донирали у прошлости, те да ће постати симбол добрих билатералних односа између двије земље“, навео је амбасадор.

Директор Граничне полиције БиХ Мирко Купрешаковић захвалио је Влади Јапана за донацију опреме која је, како је рекао, од великог значаја за припаднике Граничне полиције и која ће бити кориштена приликом обављања активности и предузимања радњи и мјера са циљем сузбијања криминалитета и заштите границе.

„Захваљујући донацијама међународних партнера Граничној полицији, као што је Влада Јапана, јачање материјално-техничких капацитета значајно помаже полицијским службеницима да унаприједе оперативну ефикасност на терену“, истакао је Купрешаковић.

Након свечане церемоније примопредаје специјалистичке опреме, у сједишту Граничне полиције свечану заклетву положила су 22 кадета и примљена су у ову полицијску агенцију.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare