Donatorsko veče u Sokocu – Pomoć licima sa invaliditetom

0

SOKOLAC – U organizaciji Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama „Podrška“, sinoć je u sokolačkoj sportskoj dvorani održano donatorsko veče na kome su prikupljana sredstva za pomoć licima sa invaliditetom, članovima pomenutog Udruženja.

Preko 700 posjetilaca našlo se sinoć u novoj sportskoj dvorani u Sokocu, na donatorskoj večeri koju tradicionalno organizuje sokolačko Udruženje za pomoć licima sa posebnim potrebama “Podrška”. Sokočani su, još jednom, pokazali humanost, spremnost da pomognu licima koja imaju probleme u psiho-fizičkom razvoju.

Donatorsko veče otvorio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji je, između ostalog, rekao da opština pomaže svim udruženjima, kao i Udruženju “Podrška” sa kojim je do sada realizovano nekoliko značajnih projekata.

Čast mi je da otvorim donatorsko veče kojim želimo pomoći invalidnim licima, pružiti im materijalnu i moralnu podršku. Opština pomaže Udruženje “Podrška”, sa kojim smo realizovali više značajnih projekata za lokalni i republički nivo. Jedan od njih je i projekat “Ljetna škola inkluzije”, koji je realizovan ove godine. Izražavam divljenje rukovodstvu “Podrške” za ono što čini u ovom teškom vremenu za svoje članove. Opština će dodatno uplatiti sredstva, a želim da, u ovoj prilici, kažem da će jedan od mojih prijatelja sa kojim sam danas razgovarao, na račun Udruženja “Podrška” uplatiti 10.000 maraka – rekao je Bjelica.

Kulturno-umjetnički program donatorske večeri počeo je recitacijama članova recitatorske sekcije Ustanove za kulturu “Pero Kosorić” Sokolac, koja sa Udruženjem “Podrška” njeguje dugogodišnju saradnju. Zabilježili smo riječi direktorice ove kulturne institucije Jelene Dundić, inače vjerne saradnice i volnotera “Podrške”.

Veoma mi je drago da kao volonter i saradnik ovog udruženja vidim ovoliki broj publike, posebno mladih, koji su došli da podrže ovu aktivnost. “Podrška” ovim programom glasno govori da radi velika djela, zbog čega je Sokolac i njegovi stanovnici poštuju i podržavaju. Treba naglasiti da je ta podrška dragocjena, da je neophodna i neizbježna u aktivnostima kojim se želi pomoći licima sa invaliditetom da se lakše uključe u život, u svakodnevicu lokalne zajednice – rekla je Dundićeva.

Posjetioci su na donatorskoj večeri imali priliku da vide izložbu radova djece sa posebnim potrebama, koji su nastali u kretivnim radionicama, kao i ono što su osmislili i uradili pacijenti sokolačke Psihijatrijske klinike u okviru radno-okupacione terapije. Naravno, kupovinom onog što se našlo na izložbi posjetioci su dali prilog za 117 članova Udruženja “Podrška”, nagradili ih za ono što rade u lokalnoj zajednici i na širem planu.

Burnim aplauzima praćen je kulturno-umjetnički program. Na pozornici su se našli recitatori Ustanove za kulturu, najmlađi članovi Kulturno-umjetničkog društva “Romanijska luča” i Plesnog studija “Nika”, te vokalni solisti Sonja Marković, Nikolina Krunić i Milica Kapović, koje su se predstavile tradicionalnim srpskim pjesmama. Zapaženu ulogu imao je i mlađani orkestar KUD-a “Romanijska luča”, koji raste uz velikog pedagoga i muzičara – profesora Bogoljuba Spremića.

Sve u svemu, dogodilo se jedno veselo, raspjevano i razigrano veče koje će se dugo pampiti.

Snježana Bašević, predsjednica Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama “Podrška”, izrazila je zadovoljstvo onim što se dešavalo na donatorskoj večeri, zahvalila svima koji su pomogli da se organizuje ovo druženje.

Mnogo je volontera, naših saradnika, uključeno u pripremne aktivnosti, ali i u ovo što se radi večeras. Danas smo obilježili i Dan invalidnih lica. Okupljamo sve ljude dobre volje. Jelena Dundić i Ustanova za kulturu “Pero Kosorić” su sa nama od prvog dana rada udruženja. Hvala joj od srca za pomoć. Pored opštine Sokolac, ove godine pomoć su nam pružili: opština Pale, KUD “Romanijska luča, Plesni studio “Nika”, vokalni solisti Sonja, Nikolina i Milica, Filip, Momčilo, veliki broj mladih volontera.

Tu su i moja vrijedna saradnica Jelena Dobrilović, Vorld vižn, preduzeće “Matpan”, Pekara “Bereg”, neizbježna Pejka Zoranović, Psihijatrijska klinika i drugi. Svima neizmjerno hvala za pomoć. To nam daje snage da istrajemo u našoj plemenitoj misiji, da pomognemo licima ometenim u razvoju da bolje žive, da postanu ravnopravni u životu naše lokalne zajednice – kazala je Baševićeva novinarima.

Na donatorskoj večeri prikupljeno je blizu 1.500 maraka od prodaje karata i drugih priloga. Dodatnu pomoć obećali su predstavnici opštine Sokolac, kao i neki drugi donatori. Tim sredstvima će se pomoći socijalno najugoženije porodice lica sa posebnim potrebama.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments